Dobar posao Juventusa i Standarda

Evropska liga - prvi susreti osmine finala

Dobar posao Juventusa i Standarda

Edmir Škorić

Okončane su prve utakmice osmine finala Evropske lige. Najbolji posao napravili su Juventus i Standard, ubilježivši 3:1 pobjede nad Fulhamom, odnosno Panathinaikosom. Pobjednika nije bilo u Lisabonu i Valenciji.

U terminu od 21 sat odigrane su posljednje četiri utakmice prvog dijela osmine finala Evropske lige. Dosta bolje izdanje klubova, za razliku od onih ranije odigranih utakmica. Tome u prilog ide podatak da je postignuto 12 golova, odnosno tri po meču.

U Torinu je Juventus ugostio Fulham sa blagom ulogom favorita. Jasno je bilo i prije ove utakmice da će Torinezi "zapeti", znajući da im je ovo jedina šansa da osvoje neki trofej, budući da su odavno ispali iz utrke za Scudetto. Trener Zaccheroni je postavio nešto defanzivniju formaciju, sa isturenim Davidom Trezeguetom, kojem su se u napadu pridruživali Candreva i Diego, ali i Marchisio te Salihamidžić sa bokova. I gosti su igrali zatvorenije, pa je u napadu bio usamljen Bobby Zamora, kojem su lopte slali Gera, Etuhu i Davies.

Prvu pravu priliku Juventus propušta u osmoj minuti. Trezeguet je sa desetak metara snažno opalio glavom, a Schwarzer uz dosta muka izbacio u korner. I upravo je taj korner donio slavlje domaćoj momčadi. Diego je centrirao, a Legrottaglie visoko skočio i savladao iskusnog golmana gostiju.

U 24. minuti Juve svoju dominaciju kruniše i drugim pogotkom. Jonathan Zebina, iskusni branič koji ne pogađa često, ovaj je put bio strijelac. Trezeguet mu je dodao loptu na dvadesetak metara od gola Fulhama, bivši Romin igrač napravio par koraka a zatim precizno šutirao i pogodio. Nešto kasnije Marchisio se oprobao udarcem sa distance, ali je to otišlo daleko od gola Fulhama.

Uspjeli su gosti iz Londona smanjiti u 35. minuti utakmice. Davies je izveo slobodni udarac sa lijeve strane, lopta se na kraju spretno odbila do Etuhua, koji slabo šutira, ali se lopta od jednog domaćeg igrača otkotrljala u lijevi prizemni ugao Manningera, koji je ostao ukopan negdje na sredini gola. Dobru priliku do kraa prvog dijela propušta Zamora, koji je iz prve pokušao poluvolejom, no na njegovu štetu lopta je otišla ravno u dobro postavljenog Manningera. U finišu prvog dijela Candreva dobro šutira iz kosa s nekih četrnaest metara, a Schwarzer fantastično brani.

I kada se očekivao posljednji sudijski zvižduk i put u svlačionicu, Stara dama je postigla i treći pogodak. Trezeguet je topovski raspalio sa nekih petnaest metara, lotpa se ponovo njemu odbila od stative, a Francuz iz drugog pokušaja pogađa, iako je lopta na putu do mreže taknula Hasana Salihamidžića. U nastavku ništa specijalno, igralo se pretežno na sredini terena i na kraju su se i jedni i drugi zadovoljili sa ovim rezultatom (3:1), koji je, ipak, na ruku Stare dame.

U Valenciji je istoimeni domaćin na Mestalli ugostio Werder iz Bremena. Mogli su domaći povesti već u ranim minutama, kada je Villa ubacio s desne strane, a Mata zakasnio jedan korak u petercu gostiu. Na drugoj strani Mestu Oezil propušta dobru šansu. Pizarro mu je dodao, a Nijemac turksih korijena šutira iznad gola sa svega deset metara.

Remi na Mestalli i Da Lužu, Standard "ugasio" Atenu

Gosti su poveli sredinom prvog dijela i to golom kapitena Torstena Fringsa sa bijele tačke. Hendikep za domaće u 53. minuti, kada je crveni karton dobio branič Banega. Ipak, samo tri minute kansije Šišmiši poravnavaju rezultat. Najprije je David Silva pokušao savladati Wiesea, Mertersacker blokirao njegov udarac, a "odbijanac" u mrežu gostiju pospremio mladi Mata. Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao i sve je otvoreno u uzvratu u Bremenu.

Dobra predstava u Ateni i najveće iznenađenje večerašnjih utakmice Evropske lige. Panathinaikos, koji je u šesnaestini finala eliminisao Romu, sada je bio na koljenima protiv prvaka Belgije, Standarda iz Liža. Alex Witsel je u devetoj minuti matirao Galinovića, a hrvatski golman je po loptu u mrežu morao i sedam minuta kasnije. Tada je srbijanski reprezentativac Milan Jovanović pogodio. U nastavku još dva gola. Najprije su Grci smanjili preko Vintra, a onda petnaest minuta prije kraja De Camargo na asistenciju Jovanovića postavlja konačnih 1:3 i Belgijanci su jednom nogom u četvrtfinalu, mada...

Neizvjesno je bilo u Lisabonu na Stadionu svjetlosti. Benfica je bila bolja od Marseillea, ali su Francuz uspjeli izvući povoljan rezultat i odigrati 1:1. Oba pogotka pala su u posljednjih petnaest minuta. Maxi Pereira je iskoristio nespretnu reakciju Mandande i doveo Benficu u vodstvo, ali je u zadnjoj minuti Hatem Ben Arfa glavom pogodio na ubačaja Bonnarta sa desne strane.

Juventus - Fulham 3:1 (Legrottaglie 9, Zebina 24, Trezeguet  45/ Etuhu 35)
JUVENTUS: Manninger - Grosso, Cannavaro, Legrottaglie, Zebina - Marchisio, Poulsen, Salihamidžić, Diego, Candreva - Trezeguet.
FULHAM: Schwarzer, Konchesky, Hughes, Hangeland, Baird - Greening, Etuhu, Davies, Duff - Gera, Zamora.

Benfica - Marseille 1:1 (Pereira 76, Ben Arfa 90)
BENFICA: Cesar, Peixoto, Luiz, Luisao, Pereira - Garcia, Ramires, Di Maria, Aimar - Cardozo, Saviola.
MARSEILLE: Mandanda, Taiwo, M'Bia, Daiawara, Bonnart - Cisse, Cheyrou, Lucho - Niang, Brandao, Abriel.

Panathinaikos - Standard 1:3 (Vintra 48/ Witsel 9, Jovanović 16, De Camargo 74)
PANAT:Galinović - Darlas, Kante, Sarriegi, Vintra - Silva, Simao, Leto, Ninis, Rukavina - Cisse.
STANDARD: Bolat - Gershon, Sarr, Ramos, Camozzato - Witsel, Defour, Nicaise, Jovanović, De Camargo - Mbokani.

Valencia - Werder Bremen 1:1 (Mata 58/ Frings 23 - penal)
VALENCIA: Sanchez - Alexis, Dealber, Navarro, Miguel - Marchena, Mata, Banega, Hernandez - Silva, Villa.
WERDER: Wiese, Pasanen, Naldo, Mertersacker, Fritz - Frings, Borowski, Marin, Ozil, Hunt - Pizarro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.