Dolazi crno razdoblje za domaće trenere
Hoće li Abdulah Ibraković ostati na klupi Čelika?

Treneri u Premijer ligi pred otkazima?

Dolazi crno razdoblje za domaće trenere

Edmir Škorić

Šest kola ostalo je do kraja prvog (jesenjeg) dijela fudbalskog prvenstva Bosne i Hercegovine, kada bi, po dobrom starom običaju klubova sa ovih prostora, danak lošim rezultatima mogli platiti pojedini bh. stručnjaci.

Sasvim je sigurno da Upravni odbori pojedinih premijerligaša neće biti zadovoljni onim što je u prvih 15 kola prikazao njihov klub. Dakako, krivnja za loše rezultate pripada stručnom štabu, na čelu sa trenerom.

Skoro pa sigurno će neki od bh. klubova u proljetni dio "zaploviti" sa novim trenerom, a nije nemoguće da se promjene dese i mnogo ranije. Gledajući tabelarni prikaz u dosad odigranih devet prvenstvenih kola, trenersku poziciju bi mogao izgubiti Munever Rizvić, trener Budućnosti.

Momčad iz Banovića je na pretposljednjem mjestu, a popularni "rudari" već pet utakmica ne znaju za pobjedu. Poraženi su od Sarajeva, Borca i, u posljednjem kolu, od Rudara, dok su po bod osvojili u utakmicama sa Zrinjskim i Slobodom. Zabrinjavajuća je svakako i činjenica da Budućnost ima samo jednu pobjedu u devet odigranih utakmica, a osim toga oprostili su se već u osmini finala Kupa, izgubivši u Mostaru od Zrinjskog (1:3).

Daleko najugroženija ekipa šampionata je Drina koja je osvojila samo četiri boda (pobjeda, remi i sedam poraza), ali do smjene na klupi ne bi trebalo doći, jer je Darko Vojvodić, bivši trener Proletera iz Teslića, tek nedavno preuzeo klupu Zvorničana.

Kao Budućnost, ni Sloboda nije u zavidnoj poziciji, pa samim tim ni trener Vlatko Glavaš, kojeg često kritikuju zbog defanzivne igre Tuzlaka na gostujućim terenima. Istina, prošle se sezone malo ko mogao pohvaliti da je zatresao mrežu Slobode na Tušnju.

No, "crveno-crni" su u zadnje dvije domaće utakmice osvojili svega jedan bod i to protiv Leotara, dok su poraženi od Širokog Brijega. Jedini bod kojeg su donijeli sa gostovanja osvojili su u Banovićima u okviru 7. kola Premijer lige. Na Tušnju, bar za sada, imaju strpljenja i povjerenja u trenera Vlatka Glavaša, no svakako da je ovaj stručnjak u "opasnosti".

Na "crnoj listi" je svakako i Abdulah Ibraković, strateg koji je ovog ljeta napustio Velež, te zasjeo na kormilo Čelika. Na Bilinom Polju su ga dočekali kao "spasioca", no trenutno stanje na tabeli govori suprotno. Zeničani su na 13. mjestu tabele sa devet osvojenih bodova.

Iako je Sarajevo u gornjem dijelu tabele (4. mjesto), gotovo nakon svakog remija ili poraza krene se sa špekulacijama o odlasku Mirze Varešanovića. Međutim, ako je vjerovati čelnim ljudima bordo kluba, to su sve ipak samo špekulacija, pa mladi stručnjak ne mora brinuti za svoj status.

U ništa boljoj poziciji nisu ni ostali treneri, obzirom da je, eto kao neka stara navika, čelnicima klubova bitno da na klupi ne sjedi jedan te isti trener više od sezone. Naravno, čast izuzecima.

Ako je suditi po ranijim sezonama, promjena u stručnim štabovima premijerligaša će sigurno biti. Vrijeme će pokazati kad.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije