Domaće pobjede Leotar ostavile u PL
Leotar na Grbavici doživio najteži poraz sezone

Analiza: Leotar

Domaće pobjede Leotar ostavile u PL

Leotar je izborio ostanak u Premijer ligi osvojivši 14. mjesto. Iako su bili samo jedno mjesto od opasne zone, Trebinjci su imali velikih deset bodova prednosti u odnosu na pretposljednju Bodućnost iz Banovića.

Bod u gostima je veoma velik u našem prvenstvu, a Leotar ga je osvojio odmah u prvom kolu protiv Rudar Prijedora. No, u prvih pet kola vidjelo se da će se Trebinjci boriti za opstanak s obzirom da su ostvarili samo jednu pobjedu, štoviše, primili su osam golova na Grbavici protiv Željezničara.

Poslije boda osvojenog boda na Tušnju protiv Slobode u šestom kolu, Leotar je o kraja jesenjeg dijela prvenstva naizmjenično upisivao pobjede i poraze, što im je davalo realne šanse da izbore opstanak u Premijer ligi.

Drugi dio sezone počeli su kao i prvi, remijem protiv Rudar Prijedora, samo ovaj put kod kuće i golova nije bilo. U periodu od 19. do 22. kola upisali su četiri poraza zaredom.

No, to su ispravili u naredna tri kola slavivši protiv Drine, Veleža i Čelika. U posljednjih pet kola nisu znali za pobjedu, poraženi su tri puta, a dva puta su remizirali. S obzirom na partije Drine i Budućnosti, nisu morali strahovati za status premijerligaša.

Glavni razlog ostanka Leotara u Premijer ligi su domaće pobjede. Police su bile skoro neosvojiv teritorij. Iz Trebinja su samo četiri kluba odnijela puni plijen Sloboda, Željezničar, Sarajevo i Olimpic. S tim da su sarajevski premijerligaši u obje utakmice protiv Trebinjaca odnijeli pobjede.

Leotar
Pozicija na tabeli: 14
Postigli golova: 29
Primili golova: 49
Sačuvali mrežu u: 6 utakmica
Nisu uspjeli postići pogodak u: 12 utakmica
Najveća pobjeda: 3:0 (Zvijezda)
Najveći poraz: 8:0 (Željezničar)
Najblji strijelac: Duško Vranešević (6 golova)
Leotar je od deset pobjeda, devet ostvario na svom terenu, a na Policama su postili 20 golova, za razliku od gostujućih terena gdje su uspjeli samo devet puta zatresti protivničku mrežu. Čak pet puta su u Trebinju sačuvali svoju mrežu netaknutom.

Trebinjci su na gostovanjima imali katastrofalan učinak. Upisali su samo jednu pobjedu, dok su jedanaest puta poraženi. Primali su čak 2.4 gola po susretu, dok su postizali nešto više od pola gola.

Najbolji strijelac Leotara za sezonu 2010/11 je 30-godišnji napadač Duško Vranešević koji je postigao šest pogodaka, a Nenad Stojanović samo jednom manje je tresao protivničku mrežu. Trebinjci su najviše golova postigli između 80. i 90. minute, čak šest golova što je 20.69% od ukupno postignutih pogodaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.