Domaćini ne briljiraju na otvaranju
Türkyilmaz na Wembleyu 1996. godine

Od 1984. godine slavile Francuska i Belgija

Domaćini ne briljiraju na otvaranju

M. Maksimović

Utakmicom Poljska - Grčka danas počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će svoju kulminaciju doživjeti 1.jula. Od 1984. godine prvu utakmicu na turniru igra domaća selekcija.

Prva selekcija koja je dva puta igrala na otvaranju je selekcija Zapadne Njemačke, ako računamo završne turnire na kojima imamo više od četiri selekcije. Italija je 1980. godine bila domaćin, a prvenstvo su otvorile selekcije Zapadne Njemačke i Čehoslovačke, kao branitelja naslova. Golom Karl-Heinz Rummeniggea iz 57.minute, Njemačka je slavila 1:0.

Nakon Italije se sistem takmičenja na završnim turnirima promijenio nekoliko puta. Francuska je bila domaćin 1984. godine, na otvaranju je igrala protiv Danske. Utakmica je odigrana 12. juna 1984. godine na Parku Prinčeva, Francuzi su slavili golom Platinija 12 minuta prije kraja utakmice. Nakon Francuske, još je samo Belgija slavila na otvaranju.

Prvu utakmicu Evropskog prvenstva 1988.godine, odigrale su reprezentacije Zapadne Njemačke i Italije. Igralo se na Rheinstadionu u Düsseldorf, a završilo je bez pobjednika.Italija je povela golom Mancinija, izjednačio je Brehme. Istim rezultatom su završile i naredne dvije utakmice na otvaranju.

U Švedskoj su prvenstvo otvorili domaćini u susretu sa Francuskom.Švedska je vodila golom Jana Erikssona, izjednačio je Jean-Pierre Papin. Na otvaranju 1996. godine, gledali smo domaćina Englesku i Švicarsku. Engleska je golom Shearera vodila do sedam minuta prije kraja, a onda gol uz penala za 1:1 postiže Türkyilmaz.

Belgija je otvorila prvenstvo (2000.godine) trijumfom protiv Švedske koji je došao na krilima raspoloženih Goora i Emila Mpenze, bilo je 2:1.

Portugalci su šokirali svoje navijače 2004.godine. Grci su na Dragãu, preko Karagounisa i Basinasa stigli do pobjede 1:2.Ništa bolje nije prošla ni Švicarska prije četiri godine. Tada je domaće navijače u Baselu zavio u crno Václav Svěrkoš koji zabija taj jedini, ujedno i pobjedonosni gol za slavlje Češke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.