Desetka kakve danas nema: "Ako je trebalo popiti ili zapaliti, nisam se nikad povlačio..."

Bio je čarobnjak, ali i svađalica

Desetka kakve danas nema: "Ako je trebalo popiti ili zapaliti, nisam se nikad povlačio..."

Admin Čaušević

Bio je klasična "desetka" u svakom pogledu. Nisko težište, nesvakidašnja tehnika, vrhunski udarci koji su gledatelje ustavljali u čudu. Bio je dovoljan trenutakda se zaljubite u njegov stil igre jer njegovi potezi u to vrijeme nikog nisu ostavljali ravnodušnim.

Na kraju je ostao nebrušeni talenat iako je tokom karijere uvijek igrao za ekipe i trenere koji su mu bili spremni dati priliku. Smatrali su da će njegov talenat ekspoldirati prije ili kasnije. Odrastao je u omladinskom pogonu Atalante, također je imao svoje prilike s Milanom i Interom, no na vrijeme razočaravajući očekivanja.

Javnost je za njega čula na čuvenom turniru u Viareggu. Interesantno da tada nije ni trebao igrati zbog povrede. Sudbina je imala drugačiji plan.

"Nisam ni trebao igrati finale u Viareggiu, imao sam jako uganuće stopala. Igrao sam sjajno na turniru i stvarno nisam mogao propustiti odlučujući meč. Cesare Prandelli mi je rekao, valjda iz zabave, popni se u borovu šumu i pokušaj loptom pogoditi drvo. Morao sam ga udariti najmanje tri puta uzastopno. Samo tako bi me pustio da igram. I na kraju sam to uspio. Nisam raspoređen među startere, ali moj trenutak slave došao je u igri."

Riječ je o Domenicu Morfeu, bivšem fudbaleru koji je u intervjuu za Corriere di Bergamo 2012. godine priznao da je van terena imao život daleko od sređenog.

Oglasi

"Nema velike frke, ne to, ali nikad nisam previše poštovao pravila, dobio sam nekoliko izbacivanja previše. Ako je došlo vrijeme da popijem čašu vina ili popušim cigaretu, nisam se suzdržavao"

"I možda nekoliko svađa s trenerima koje nisam mogao podnijeti. Kao s Di Carlom.Polutrener koji je kad je stigao u Parmu - nakon dobrog prvenstva - želio biti fenomen."

"Došao je do mene i naredio da mi da idem u neki drugi klub, zarađivao sam previše. Izbacio me iz ekipe, a onda me tokom sezone bio prisiljen vratiti u tim i spasio sam ga, a nikad mi nije zahvalio."

Nakon izvrsnih stvari prikazanih s Atalantom, na njega je tipovala Fiorentina. Jedna od njegovih najboljih sezona u karijeri bila je 1997./98. Ali i u ovom slučaju, prisjećajući se prošlosti, Morfeo se kasnije prisjetio one zagrade u Fiorentini, ne bez otrova prema igraču i epizodi posebno.

Oglasi

"Mogao sam težiti ka reprezentaciji, prije nego što je Edmundo stigao. S vremenom sam saznao da su me odmah nakon utakmice koju smo dobbili na San Siru protiv Milana pratili skauti Azzurra. Ali u mom najboljem trenutku stigao je Brazilac završio sam na klupi."

Njegova karijera u reprezentaciji nikad nije ugledala svjetlo dana. Njegovo iskustvo s Italijom zaustavilo se tek na treninzima U21 reprezentacije Azzurra.

Međutim, Morfeo je i dalje imao svoje fanove. Jedan od njih bio je Moratti koji ga je 2002. doveo u Inter. Činilo se kao veliki skok u njegovoj karijeri, ali pogodite kako je završio.

Nekakav genijalni potez na terenu, neki samouvjeren i površan stav. Samo jedan gol u toj Serie A, ali je odnio zadovoljstvo prvim i jedinim golom u karijeri u Ligi prvaka, u pobjedi 4:1 protiv Newcastlea.

Kap koja je prelila čašu Interu bila je svađa s Emreom Belozogluom u utakmici protiv Bayer Leverkusena u Ligi prvaka. Morfeo je pod svaku cijenu želio šutirati penal, uzeo je loptu turskom fudblaeru iz ruku i promašio udarac s jedanaest metara. Od tog trenutka Hector Cuper ga je korisito sve rjeđe i Inter ga je poslao u Parmu, prvo na posudbu, a potom i za stalno.

U Parmi je konačno pronašao mir, koji mu je nedostajao još od dana u Bergamu. Tu je igrao od 2003. do 2008., a navijači ga pamte prije svega po slatkim asistencijama Gilardinu tih godina. Potom je karijeru završio u karijeru u klubu iz svog grada, San Benedetto dei Marsi.

Čime se sada bavi? S fudbalom je završio čim se oprostio. Sada je privatnik. Trgovački centar u Avezzanu otvorio je 2015. godine, a kasnije je otvorio i restoran-pizzeriju u Parmi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti