Dozirana rehabilitacija za Ibiševića
Ibišević je kliniku u Heidelbergu napustio uz pomoć štaka FOTO: bild.de

Postoperativni tretman

Dozirana rehabilitacija za Ibiševića

Vedad Ibišević, prvi strijelac Bundeslige (18 golova u 17 utakmica) u srijedu je napustio kliniku Sankt Elisabeth u Heidelbergu i u narednim mjesecima nastaviće rehabilitaciju u svom domu u Sinsheimu, a pod stalnim nadzorom klupskih liječnika Hoffenheima, te medicinskog osoblja sa klinike na kojoj je podvrgnut operativnom zahvatu prednjih križnih ligamenata.
Ibišević je rehabilitaciju započeo tri dana nakon operacije, a postoperatvni tretman će biti doziran u skladu sa stanjem u kojem se bude koljeno, odnosno ligament, nalazio.

Nažalost, pucanje prednjih križnih ligamenata je jedna od najtežih sportskih povreda i u pravilu liječenje traje šest mjeseci. Istina, nisu rijetki slučajevi da povrijeđeni i ranije bude „fit“, a sve zavisi od konstitucije sportiste i niz drugih okolnosti. Olakšavajuća okolnost u Ibiševićevom slučaju je da nema oštećenja koljena, te da nisu nisu stradali meniskusi i hrskavice, a uz to koljeno nakon operacije nije nateklo.

U prvim danima postoperativnog tretmana naš reprezentativac radiće lagane vježbe kako ne bi došlo do atrofije mišića. Iz sedmice u sedmicu operisano koljeno biće podvrgnuto većem opterećenje, a u trenutku kada se procijni da koljeno može izdržati veće napore, Ibišević će se moći kretati bez pomoći štaka. Iz dosadašnje prakse predviđeno je da nakon tri, do četiri mjeseca povrijeđeni počne sa trčanjem i laganim skokovima. Međutim i tada će rehabilitacija biti dozirano. U početku vježbe će trajati minut, dva, a iz dana u dana njihovo trajanje će biti sve duže i duže.

U kompletnom postoperativnom tretmanu najbitnije je da se povreda u potpunosti zaliječi, jer u slučaju preuranjenog povratka na teren, te eventualnog obnavljanja povrede, Ibišević bi morao pauzirati i do godinu dana.

Podsjetimo, Ibišević se povrijedio 14. januara u La Mangi u prijateljskom susretu Hoffenheima protiv HSV-a (0:2), a dva dana kasnije podvrgnut je operativnom zahvatu, koji su uspješno izveli dr. Huber i dr. Weber.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.