Duel "Otoka" i "Pirineja"
"Žuta podmornica" se nada prolasku u polufinale

Četvrtfinale Lige prvaka

Duel "Otoka" i "Pirineja"

Prve dvije utakmice četvrtine finala Lige prvaka biće dueli timova sa Britanskog otoka i Pirinejskog poluotoka. Manchester United i Arsenal su favoriti, a Porto i Villarreal pokušaće dokazati da se na poluotoku igra dobar fudbal.

Manchester United - Porto

United se pogotkom mladog Italijana Federica Machede u posljednjim minutama susreta sa  Aston Villom vratio na čelo Premier lige, a večeras će, poslije nešto više od 48 sati odmora, u Ligi prvaka dočekati Porto.

fergusront_230Nakon što su zbog kartona propustili utakmicu sa Villom, u tim Uniteda se vraćaju Nemanja Vidić, Wayne Rooney i Paul Scholes, a oporavio se i Park Ji-Sung. Poslije nastupa za reprezentacije sa povredama su se vratili Anderson i Rio Ferdinand, a za tim neće konkurisati ni napadač, Dimitar Berbatov, koji će zbog povrede članka van terena biti i sljedeće dvije sedmice. Veterani Gary Neville i Ryan Giggs će danas proći testove i pokazati da li su spremni za večeras nakon što su odigrali svih 90 minuta u prošloj utakmici.

“Ne mislim da će ijedan povrijeđeni igrač biti spreman za Porto, ali dobro za nas je da se vraćaju igrači koji su odradili suspenziju. Posljednji igrači odbrane biće Vidić i Jonny Evans, dok će na desnom boku biti John O'Shea. Tu su i Rooney i Scholes, a vraća se i Park pa imam nekoliko dobrih opcija.”
, odao je Alex Ferguson dio večerašnjeg tima Uniteda.

“Bilo bi glupo misliti da će večeras biti lako, timovi koji osvajaju domaća prvenstva uvijek su puni samopouzdanja. Porto ima mnogo igrača iz Južne Amerike, što im daje dodatnu snagu i pobjedom protiv Atletico Madrida dokazali će biti teško igrati protiv njih. Izuzetno su fizički jaki, a opasni su u napadu, posebno Hulk, koji je izuzetno dobar igrač.”
, dodao je Ferguson.



hulkt_230Trener Porta Jesualdo Ferreira poveo je svoje momke u Manchester u nadi da njegov tim može ponoviti uspjeh koji je Mourinho napravio 2004 izbacivši United.

“Ovo je šansa da se dokažemo protiv velikih timova. Gledao sam United i znam šta da očekujem.”

“Kada pogledate budžet ova dva kluba i ostale razlike, veliko je zadovoljstvo vidjeti nas ovdje. United i Porto igraju u različitim uslovima, lige su drugačije, a i igrači. Mi kupujemo igrače koje niko ne zna, a teško je zadržati one najbolje, ali igra je ista i mi konkurišemo za trofej.”


Argentinski napadač Lisandro Lopez koji je ove sezone pogudio šest puta u ligi prvaka vraća se u tim Porta nakon odrađene suspenzije u posljednjoj utakmici portugalskog prvenstva.

“Moramo uzeti u obzir da smo mi vrlo mlada ekipa, sa malo iskustva na ovom nivou. Za nas remi bi bio kao finale.”, rekao je Lopez.

Mancheser i Porto sastajali su se već tri puta u evropskim takmičenjima. United je eliminisao Porto u četvrtfinalu Lige prvaka 1996-97, dok su Portugalci bili bolji u Kupu pobjednika kupova 1977-78, i u Ligi prvaka 2003-04.

Iz generacije 2004 u Portu je danas samo Pedro Emanuel, dok je u timu Uniteda nekoliko igrača koji i danas čine kostur ekipe: Wes Brown, Gary Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes, John O'Shea, Darren Fletcher i Cristiano Ronaldo.

Treneri za večeras na raspolaganju imaju sljedeće igrače:

Manchester: Van der Sar, Foster, Kuszczak, O'Shea, Neville, Vidic, Evans, Ferdinand, Evra, Eckersley, Ronaldo, Nani, Fletcher, Gibson, Carrick, Scholes, Giggs, Park, Rooney, Tevez, Welbeck, Macheda.
Porto: Helton, Nuno, Bruno Alves, Cissokho, Rolando, Sapunaru, Stepanov, Madrid, Fernando, Gonzalez, Mariano, Meireles, Guarin, Costa, Farias, Lopez, Hulk, Rodriguez, Sektioui.


Villarreal – Arsenal

Druga četvrtfinalna utakmica Lige prvaka igraće se večeras na El Madrigalu, stadionu na kojem Villareal nikada nije poražen u ovom takmičenju.
vanpersiet_230
Arsenal će biti bez najboljeg strijelca ove sezone Robina van Persija koji će ovaj meč propustiti zbog povrede, a neće biti ni reprezentativca Hrvatske Eduarda da Silve. “Topnike” može da raduje povratak, već duže vrijeme povrijeđenih, Cesca Fabregasa i Emmanuela Adebayora, koji su igrali subotnju utakmicu u Premiershipu. Samir Nasri i Theo Walcott su spremni i trebali bi početi večerašnji meč, dok Andrei Arshavin nema pravo nastupa, zbog igranja za Zenit St Petersburg u ranijoj fazi takmičenja.

“Mi smo “super-autsajderi” za osvajanje trofeja i to prihvatamo.”, rekao je Arsene Wenger, trener londonskog tima.

“Vjerujem da imamo snage da dođemo do kraja, mentalno smo mnogo jači nego u septembru, jer smo prošli izuzetno težak period zajedno.ali prvo moramo proći kroz utakmice sa Villarealom. Oni žele da pokažu da imaju kvalitet za polufinale i spremni su kazniti naše greške.”

Poznato lice za “Topnike” biće večeras na drugoj strani. Robert Pires je u šest godina ubilježio 189 nastupa u crvenom dresu, prije nego što je prešao u španskog prvoligaša. Pred večerašnju utakmicu uvjeren je u dobar rezultat.

“Ovaj meč je nešto posebno za mene, jer tamo sam proveo šest godina i to ne mogu zaboraviti. Vjerujem u moj tim i misim da možemo pobijediti Arsenal. Naš san je finale i mnogi ne vjeruju da mi možemo proći, ali u ovoj fazi takmičenja ne pobjeđuje uvijek klub sa novcem i tradicijom.”


pirest_230O svom odlasku iz Londona rekao je:
“Mislio sam da ću završiti karijeru u Arsenalu, ali Wenger nije imao povjerenja u mene. Nemam ličnih problema sa Wengerom. Oni su odlučili 2006. da ja trebam otići zato što se ne uklapam u novi projekat. Ne razumijem tu odluku, ali sam je prihvatio i danas sam sretan u Villarrealu.”

Wenger je i dalje veliki fan Piresa:
“Robert je jedan od najboljih igrača kojeg sam ja trenirao. Naravno, mislim da je to mišljenje i mnogih navijača Arsenala.”

Villareal je ostao bez ponajboljeg igrača Santi Cazorle, koji će propustiti ostatak sezone zbog frakture fibule zadobijene u meču protiv Almerije. Turski reprezentativac Nihat Kahveci je potpuno spreman, dok je veznjak Bruno Sorriano i dalje van terena.

Ova dva tima susrela se se u polufinalu Lige prvaka u sezoni 2005-06, kada je Arsenal bio bolji, a trener domaćih Manuel Pellegrini kaže da njegov motiv za večeras nije osveta.

“Imamo šansu da se još jednom domognemo polufinala Lige prvaka i to je za nas mnogo važnije od osvete. Biće ovo odlična utakmica, jer oba tima vole da drže loptu, a mi ćemo krenuti na pobjedu od prve minute.”

Villarreal: Diego López, Viera, Javi Venta, Gonzalo, Capdevila, Ángel, Godin, Fuentes, Cygan, Marcos Senna, Pires, Eguren, Cani, Ibagaza, Mati Fernández, Rossi, Nihat, Llorente i Guille Franco.
Arsenal: Almunia, Sagna, Toure, Gallas, Clichy, Nasri, Denilson, Fabregas, Walcott, Adebayor, Fabianski, Song, Silvestre, Djourou, Gibbs, Ramsey, Bendtner, Eboue, Vela, Merida, Wilshere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.