Dugo čekali povratak u elitu, a brzo ispali
Ekipa Budućnosti iz Banovića

Analiza: FK Budućnost Banovići

Dugo čekali povratak u elitu, a brzo ispali

Edmir Škorić

Budućnost iz Banovića ambiciozno je najavljivala sezonu u Premijer ligi, u koju su se vratili nakon pet godina. No, popularni „rudari“ nisu se brzo zadržali u elitnom društvu.

Klub Budućnost osnovan je 1947. godine. Osnovali su ga rudari kako bi grad Banovići zaživio na sportskom planu. Iako u Banovićima ima dosta sportskih kolektiva, Budućnost je svakako jedan od najuspješnijih i jedan od, narodski rečeno, najomiljenijih. Nezaboravne trenutke navijači ovog kluba pamte, ipak, za vrijeme bivše države, kada je, recimo, klub u Kupu Maršala Tita igrao i, nadasve, pobijedio zagrebački Dinamo, koji je tada trenirao Ćiro Blažević. Kasnije su u četvrtfinalu Banovićani, iako ubilježili jednu pobjedu, onu pred svojim navijačima od 2:1, ispali od Hajduka. Splićani su na Poljudu slavili s 4:1.

Budućnost je 2000. igrala Kup UEFA

Poslije rata Budućnost je zaigrala u vrhu bh. nogometa, da bi 2000. godine klub izborio plasman u Evropu, gdje je u prvom pretkolu tadašnjeg Kup UEFA ispao od češkog predstavnika Petra Drnovice. To je svakako najveći uspjeh Banovićana.

U sezoni 2002/03 Budućnost ispada iz Premijer lige, završivši na 19. mjestu sa 38 bodova. Odmah, godinu dana kasnije, vraćaju se u elitni razred našeg nogometa, da bi ponovo ispali u sezoni 2005/06, u veoma dramatičnoj završnici. Na kraju su ispali Travnik (34 boda) i Budućnost (33). Čelik se spasio i imao je na kraju samo bod više. I tek ove sezone crno-zeleni uspijevaju „srediti“ redove, te izboriti povratak u Premijer ligu.



Loš početak sezone

U prvom kolu je Drina uspjela odnijeti bod iz Banovića, pa je već tada bilo jasno da Banovićanima neće biti lako sačuvati status premijerligaša iako, istini na volju, očekivali su i nadali se puno boljem plasmanu na kraju sezone. U toj utakmici, dakle u 1. kolu, pred kraj utakmice, tačnije u 83. minuti, uspjeli su doći do boda. Strijelac je bio najbolji napadač Budućnosti, Nermin Haskić.

Nakon toga još dvije loše partije. Prvo poraz u Mostaru od Veleža (2:0), a onda i teško osvojen bod na domaćem terenu protiv Čelika. Prva pobjeda zabilježena je u četvrtom kolu i to neočekivano – u Lukavici. Golovima Ikanovića, Šmigalovića i Haskića Budućnost je slavila s 3:2 protiv Slavije.

Uslijedila je potom kriza zbog koje je, sasvim sigurno, Budućnost na kraju imala ogromnan zaostatak. Domaći poraz od Sarajeva, zatim dvije „nule“ protiv Zrinjskog i Slobode, a onda i dva poraza, od Borca u Banovićima i Rudara u Prijedoru. Dakle, u šest uzastopnih utakmica Budućnost je osvojila tek dva boda i postigla tri gola. Druga pobjeda stigla je protiv Olimpica pred domaćim navijačima u 10. kolu.

Remi u Gradačcu držao je Banovićane „na životu“, davao im nadu da mogu zaobići krizu, a onda i domaća pobjeda protiv Travnika. Novi poraz stigao je protiv aktuelnog prvaka na Grbavici, a uz dosta muke se sedam dana kasnije, u 13. kolu, savladala ekipa Leotara.

12 uzastopnih utakmica bez pobjede, čini se, presudilo

Široki, Drina, Velež, Slavija, Sarajevo, Zrinjski, Sloboda, Borac, Rudar, Olimpic, Zvijezda. Možda vam se sada, u prvi mah, činilo da smo nabrojali timove koji nastupaju u Premijer ligi. Zapravo, to su timovi koje Budućnost nije uspjela pobijediti u 12 utakmica zaredom. Tek su protiv Olimpica „iščupali“ bod. Takav niz u ovakvoj ligi vam jamči ispadanje. To se, na njihovu žalost, na kraju ispostavilo tačnim.


Statistika:
Pozicija: 15
Bodovi: 25
Gol razlika: 25:44
Najbolja pozicija: 7
Najgora pozicija: 16
Najviše pobjeda u nizu: 1
Najviše poraza u nizu: 10
Najveća pobjeda: 3:1 (Travnik)
Najveći poraz: 3:0 (Zrinjski)
Budućnost je, zapravo, svoju sudbinu znala puno ranije. Ostatak utakmica odigrali su, manje više, formalno. Uspjeli su za kraj, pred svojim navijačima, savladali Široki Brijeg koji je bio u formi i bar na taj način pokloniti utješnu pobjedu svojim vjernim navijačima.

Poražavajuća je činjenica da su izabranici Munevera Rizvića, inače jedne od najvećih legendi kluba i nekadašnjeg reprezentativca BiH, ostvarili samo četiri domaće pobjede u 15 utakmica. Kada su gostovanja u pitanju, osvojili su mršavih 10 bodova. Pobijedili su u Lukavici i Travniku.

Na kraju je Budućnost završila sa 25 bodova, dva više od posljednjeplasirane Drine, dok je 14-plasirani Leotar, „prvi ispod crte“, otišao na +10 bodova.

Rizvić: Od prvog kola se znalo ko će ispasti

Nova farsa u režiji sudijske organizacije na nogometnim terenima u Bosni i Hercegovini dogodila se u Banovićima, u susretu Budućnosti i Zrinjskog.

Nakon što je prošlo kolo sudija Oliver Kožul bio u glavnom planu, nešto slično je (ponovo Zrinjskom) napravio Ognjen Valjić, koji je u 32. minuti dosudio diskutabilan penal za goste iz Mostara, nakon čega su domaći igrači pokušali fizički da istjeraju pravdu, te je sudija pobjegao u svlačionicu, a susret je prekinut.

"Ne znam ni sam šta da vam kažem. Ovo je sramota. Suđenje je bilo kriminalno. U Premijer ligi se davno prije njenog početka sve zna, odnosno od prvog kola zna se ko će ispasti", rekao je za SportSport.ba trener Budućnosti Munever Ruzvić.

Lista strijelaca:
N. Haskić - 9 golova
E. Halilović - 3
A. Šmigalović - 3
M. Pirić - 2
"Svi smo izgubili glavu zbog krađe koju smo danas doživjeli u Banovićima. Neka im je na čast. Ovo nema nikakve veze sa fudbalom. UEFA i FIFA su trebale suspendovati i naše nacionalno takmičenje jer ovo više nije sport", dodao je Rizvić.

Najbolji strijelac kluba bio je Nermin Haskić koji je postigao devet golova, dok je Emir Halilović triput bio strijelac, baš kao i Šmigalović. Pirić je postigao dva gola, po jedan Čergić, Čolić, Ikanović, Omić, Sarajlić, Sliško, Slomić i Zrnanović.

Ekipa Budućnosti sačinjenja je pretežno od domaćih igrača, no kvalitete za veće domete, nažalost, nije bilo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije