Na papiru bolji od Kroosa, Rakitića i Ozila, u praksi propalica: "Dan danas pustim suzu zbog svega"

Umjesto ka vrhu, krenuo je ka dnu

Na papiru bolji od Kroosa, Rakitića i Ozila, u praksi propalica: "Dan danas pustim suzu zbog svega"

A. Čaušević

Mnogo je fudblaskih talenata koji ne uspiju pokazati svoj puni potencijal te im karijera umjesto uzlaznom krene silaznom putanjom.

Kada je svijet pričao o njemu bio je pod ugovorom sa škotskim Heartsom, a sada sa 32 godine igra u četvrtoj ligi i angažovan je kao kondicioni trener.

Atletico Arad, Hearts, UTA Arad, Bihor Oradea, Jiul Petrosani, Soimii Pancota, ACB Ineu, Soimii Lipova, Pecica, Curtici i ACS Socodor su klubovi koje je promijenio Dumitru Copil.

Rumunski fudbaler je 2007. godine uvršten među 50 najvećih svjetskih talenata. Interesantno da je na listi bio ispred Mesuta Ozila, Tonija Kroosa i Ivana Rakitića, kasnije veznjaka svjetske klase.

"Koža mi se naježi i sada kad se sjetim toga. 'Stari, bio si tamo! S najvećim!'. Možda je sudbina htjela da moj put bude drugačiji, ali ja sam ponosan što sam u jednom trenutku došao pod svjetla reflektora. I to sam napravio isključivo svojim radom, samostalno, bez podrške ikoga iz sjene", kazao je Copil za rumunske medije.

"Kad sam sam, misli mi ponekad pobjegnu. Ponekad se krivim što se nisam više potrudio. Zašto tada nisam imao pameti?"

Oglasi

"Još uvijek pustim suzu. Ne bojim se plakati. Da sam sad ispred malo Dumitrua Copila, poručio bih mu da se u fudbalu ne može probiti bez rada, ozbiljnosti i odricanja. Mentalitet bi bio prva stvar koju bih promijenio"

"Bio je ponos uspoređivati me s Hagijem, ali osjećao sam da imam dodatnu brzinu, osim tehnike. Ali nije bilo pritiska. Igrao sam samo iz zabave. Spavao sam kod kuće s loptom pored mene", rekao je Copil.

"Bilo je nekih epizoda koje su me obeshrabrile. A prvi trenutak koji me potresao dogodio se nakon priprema u Njemačkoj sa Heartsom, gdje sam dosta igrao, dobro, i zabijao, zavoljeli su me veliki dečki, bodrili su me. Kad smo se vratili, bila je prijateljska utakmica s Barcelonom. Ronaldinho, Xavi, Iniesta, Thuram.

"Cijelu noć nisam spavao od radosti, osjećao sam da ću biti tu, makar na klupi, ali sutradan je stigao udarac. Bio sam među dvojicom igrača koji su sjedili na tribinama. Nešto se u meni prelomilo u toj sekundi."

"Sve to je promijenilo moju situaciju, a nisam shvatio zašto. Tada sam bio najskuplji junior kojeg je Hearts doveo, platili su me oko 125.000 funti, stavili su mi klauzulu od milion eura. Bilo je dosta prilika za debi u seniorskoj ekipi, ali uvijek im je bio draži neko drugi."

"Znam da je bilo nekih razgovora o dolasku u Steauu dok je Adrian Ilie bio predsjednik. Rečeno mi je će sve biti u redu, ali to nije učinjeno jer Gigi Becali nije želio mlade fudbalere. Zatim je doveo Dayra Morena."

U Heartsu sam zarađivao 250 funti sedmično. Moja velika ludost bile je obuća. Mislim da sam imao oko 20 pari. Uvijek sam kupovala najnovije, najljepše".

Sada sa 32 godine Copil zarađuje nekoliko stotina eura mjesečno i pravi je primjer, nažalost u negativnom smislu, kako jedna situacija može promijeniti cijelu karijeru.

Promo

Oglasi