Dva kola do kraja tri tima u igri

Završnica prvenstva Holandije

Dva kola do kraja tri tima u igri

O. Lekić

Fudbalska prvenstva širom Evrope ulaze u završnicu, pa tako i prvenstvo Holandije gdje su ostala samo dva kola do kraja. Kandidati za titulu su Twente, Ajax i PSV- tri tima u samo tri boda razlike.

Momčad iz Enschedea brani nalov prvaka, koji su osvojili prošle godine pod vodstvom Stevea McClarena, ulazi u završnicu s prve pozicije i 68 osvojenih bodova. Ajax ima bod manje, dok je PSV u najlošijoj poziciji sa 65 bodova, ali i u Eindhovenu vjeruju u titulu.

Kombinacija je mnogo, a jedino PSV ne odlučuje sam o svojoj sudbini već mora čekati kiks oba protivnika, olakšavajuća okolnost im je ako nakon posljednjeg kola budu imali isti broj bodova kao Twente i/ili Ajax, jer imaju najbolju gol razliku.

PSV je dugo držao vrh tabele i važio za glavnog favorita Eredivisie, no april je za njih bio poguban. Osim eliminacije u Evropskoj ligi od Benfice, doživjeli su i tri kiksa u domaćem prvenstvu (porazi od Twentea i Feyenoorda i remi protiv Heerenveena).

Tako su se doveli u situaciju da moraju pobjediti obje utakmice do kraja i čekati kikseve oba konkurenta da bi osvojili svoju 22. titulu prvaka Holandije. Osim gol razlike, na ruku im ide i raspored jer igraju protiv Vittesea i Groningena, koji im ipak ne bi trebali stvarati veće probleme.

Ajax već šest godina čeka na ljubilarni trideseti naslov prvaka, a u tom razdoblju su čak četiri puta bili drugi. Ove sezone, pogotovo nako zimske pauzei odlazaka Suareza i Emanuelsona, niko im nije davao mnogo izgleda za osvajanje Eredivisie, ali mlada ekipa Franka De Boera je iskoristila posrtaje PSV-a i Twentea te došla do vrata raja. Za konačni uspjeh moraju ostati neporaženi u sljedećem kolu protiv Heerenveena u gostima, te u posljednjem kolu savladati vodeći  Twente u Amsterdam Areni.

Momci iz Enschedea  sigurno neće predati naslov prvaka osvojen prošle godine tako lako. I oni su poput PSV-a imali nekoliko loših rezultata u zadnjih par kola, ali u završnicu ulaze s jasnim ciljem: pobjediti već otpisani Willem II, te osvojiti bar bod protiv Ajaxa u zadnjem kolu što im osigurava drugi nalov prvaka zaredom bez obzira na ostale rezultate protivnika.

Prva polovina maja će ljubiteljima fudbala donijeti mnogo uzbuđenja, a rasplet u Holandskoj Eredivisie će sigurno biti jedan od najinteresantnijih u Evropi. Na praznik rada najzanimljiviju utakmicu pretposljednjeg kola će odigrati Heereenven i Ajax, dok Twente i PSV imaju nešto lakše „domaće zadatke“.

Potom će Ajax i Twente prvo igrati finale kupa sedmog maja, a sedam dana kasnije u Amsterdamu iste ekipe će se „sudariti“ i u posljednjem kolu prvenstva, koje bi moglo biti prava fudbalska „poslastica“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.