Dva kultna kluba se vraćaju u Seriju A

Nakon godina tavorenja u nižim rangovima

Dva kultna kluba se vraćaju u Seriju A

Admin Čaušević

Krajem prošlog i početkom ovog milenijuma Serije A je bez dileme bila najjača liga svijeta. 

Sve najveće zvijezde svjetskog fudbala su tada "bubamaru" ganjali na Apeninima. Nivo kvaliteta koji su imali tzv. "sedam sestara calcia " vjerovatno neće nikada dosegnuti niti jedna liga.

Juventus s Alessandrom Del Pierom, Roma sa Francescom Tottijem, Inter s Ronaldom, Milan sa Andriyem Shevchenkom, Lazio sa Juanom Sebastianom Veronom i Marcelom Salasom, Parma sa Fabio Cannavarom, Lillianom Thuramom, Hernanom Crespom i Fiorentina sa Ruiom Costom i Gabrielom Omarom Batistutom...Timovi koji su se sezonama ravnopravno borili za titulu, dok je danas situacija potpuno drugačija i ligom bez konkurencije godinama dominira Stara dama.

Za razliku od danas u tim vremenima "mali" klubovi su vrlo često znali pomrsiti račune velikanima i tako praktično odlučiti bitku za Scudetto.

Mnogi se sjećaju Brescije predvođene Robertom Baggiom, Lucom Tonijem, Pepom Guardiolom te Leccea s fantastičnim napadačkim triom Mirko Vučinić - Valeri Bojinov - Javier Chevanton.

Ova dva kultna kluba već godinama tavore u nižim rangovima, međutim sada su na pravom put da izbore promociju jer dva kola prije kraja Serije B drže prve dvije pozicije.

Na stadionu Via del Mare Brescia i Lecce su sinoć odigrali međusobni duel, a slavili su domaći s minimalnih 1:0.

Gol odluke djelo je Andrea Tabanellija. Veznjak je zabio u 80. minuti, četiri minute nakon svog ulaska u igru.

Lecce i Brescia sada djele prvo mjesto s po 63 boda, s tim da ekipa iz Lombardije do kraja ima da odigra tri utakmice. Trećeplasiranom Palermu bjeće po teško dostižnih pet bodova.

Inače, Brescia je posljednji put u Seriji A igrala u sezoni 2010/11, dok je Lecce ispao sljedeće takmičarske godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi