Dvadeset godina od smrti jednog od najboljih napadača Želje
Foto: fkzeljeznicar.ba

Dvadeset godina od smrti jednog od najboljih napadača Želje

E. Škorić

Na današnji dan prije 20 godina preminuo je jedan od najboljih napadača FK Željezničar, Božidar Boško Janković.

Janković je rođen 1951. godine u Sarajevu, a prve nogometne korake napravio je u Željezničaru. 

Prošavši sve omladinske selekcije Plavih, debitovao je za seniorsku vrstu u sezoni 1968/69, a u sezoni 1970/71 dijelio je prvo mjesto na listi strijelaca sa igračem Hajduka, piše na službenoj stranici fkzeljeznicar.ba.

Janković je nastupao za engleski Midlebroguh, zatim francuski Metz, a u Želju se vratio pred sezonu 1982/83. Prije konačnog završetka karijere odigrao je još neoliko utakmica. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za Želju je odigrao 265 utakmica i postigao 97 golova, te je jedan od najbljih strijelaca u povijesti tima s Grbavice. Treba napomenuti da je bio reprezentativac Jugoslavije. 

Janković je umro u Kotoru 1. oktobra 1993. godine. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.