Džafić: Bh. ekipe pate od sindroma niže vrijednosti

Šef struke Veleža za SportSport.ba

Džafić: Bh. ekipe pate od sindroma niže vrijednosti

Adnan Beganović

Već nekoliko dana fudbaleri Veleža nalaze se na pripremama u austrijskom Heiligenkreuzu, a o dosadašnjem dijelu istih, te o nastupima bh. klubova u Evropi za SportSport.ba govori trener Rođenih Asmir Džafić.

Asmir Džafić ekipu Veleža je preuzeo u jednom veoma složenom trenutku. U predvečerje derbija sa Zrinjskim, Rođeni su nakon ispadanja u polufinalu Kupa BiH napravili seriju loših rezultata. Borba za opstanak prijetila je da će biti svakodnevnica. Džafić je sa svojim saradnicima hrabro preuzeo ekipu i naprosto protutnjao preko Zrinjskog.

Ovog ljeta imao je priliku da, u skladu sa finansijskim mogućnostima koje su u BiH uvijek najteža kompomenta, slaže ekipu za novu sezonu. U koordinaciji sa upravom Rođenih habro se odlučio da priliku pruži nekim novim, mlađim i neafirmisanim momcima. Jučer su Rođeni u Austriji odigrali sa Jilhavom. Zabilježen je poraz od prvoligaša Češke.

"Rezultat na stranu, iako ne valja gubiti utakmicem, ali svidio mi se tehničko-taktički pristup. Vidljivi su pomaci u odnosu na prethodne prijateljske utakmice. Ekipa pokazuje karakter. U početku smo ušli sa previše respekta prema Jihlavi. Možda je na to uticalo saznanje da igraju čvršči i jači fudbal. Mogu reći da smo apsolutno parirali i imali dominaciju većim dijelom utakmice. Golove smo primili iz naših grešaka, iz dva šuta primili smo dva gola. Nije baš statistika za pohvaliti se iz jučerašnje utakmice. Iako smo imali nekoliko poluprilika, žao mi je što nismo poentirali barem jednom. Dosta igrača naših traži Evropu preko angažmana u Českoj i svjesni su da tamo mogu igrati i afirmisati se, te biti nosioci igre. Možda je i to uticalo na jučerašnju utakmicu", dosta iskreno rezimira jučerašnji duel strateg Rođenih i dodaje:

"Na timskom nivou mi imamo taj mentalni problem, gdje 90 minuta ne možemo držati koncentraciju i sam pristup utakmici. Pod „mi“ ne mislim samo na Velež, već na bilo koji klub iz naše lige. To su evidentno pokazale utakmice u euro kupovima naših predstavnika u posljednjih 20 dana. Kao država imamo kvalitet u smislu poznavanja fudbala ili tehničkih elemenata, ali imamo taj, pa možda da to nazovem kao sindrom niže vrijednosti i prevelik respekt, pa čak i strah prema ekipama koje dolaze il lige petice. To se odnosi na klubove i iz drugih liga, jer nije Željo, niti Sarajevo, Široki ili Borac tako lošiji od klubova protiv koji su igrali. Ni u kom slučaju, ali eto dogodi se kao što smo vidjeli, pa zbog toga što imaju te rupe u koncentraciji primiš četiri gola i sada zaista se nalaziš u teškoj situaciji. To se konkretno odnosi na Željezničar, ali opet kažem to je sindrom svih ekipa iz BiH. Pa jučer smo primili dva gola iz vlastitih pogrešaka, koje i da su se dogodile na našoj utakmici u domaćem prvenstvu, nisam siguran bili ih protivnici kaznili."

U kontekstu toga šta se može očekivati u narednim utakmicama u sklopu ovog dijela priprema Veleža?

"Prije polaska sam govorio da su utakmice sa inostranim klubovima pun pogodak. Mislim da sam maloprije objasnio i zašto tako mislim, jer samo kroz igranje utakmica sa inostranim protivnicima, mi možemo pokušati riješiti ove probleme. Zbog toga, moram istaći da je uprava napravila odličan posao što je omogućila igranje utakmica u Austriji, a kada to pogledamo kroz kontinuitet Francuske, Turske i evo sada Austrije onda je to odlična stvar za Velež. Ostale su nam još dvije utakmice. Shvatit ćemo FAC-a kao svaku drugu ekipu iako su nižerazredni. Pristupit ćemo kao protiv Jihlave i Hapoela i tražiti ću da igrači igraju maksimalno koncentrisani i motivisani. Hapoel će sigurnobiti najjači protivnik. Izraelci sigurno igraju dobar fudbal, imaju dobre i jake igrače i kvalitetnija su ekipa od ove druge dvije", govori Džafić.

Uslovi za treniranje u Austriji ?

"Sve je zadovoljavajuće, od terena do smještaja. Uslovi za rad su optimalni. Između utakmica više ima relaksacije, takvi su i treninzi, sa tehničko taktičkim korekcijama", kaže trener Rođenih.

Da li se nazire krug od prvih 13-14 igrača za start prvenstva ?

"Nazire se, iako se krug proširuje na čitav igrački kadar. Uvijek ima prostora da se igrači nametnu. Na tome insistiram, da imam 22 prvotimca. Svaki od njih će dobiti svoju priliku. Prvenstvo je dugo. Biće kartona, povreda, padova forme", rekao je na kraju razgovora za SportSport.ba Asmir Džafić, šef stručnog štaba Veleža.

 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.