Džemidžić: Igranje u Foči bio je jedini alternativni modus

Direktor odjela za licenciranje

Džemidžić: Igranje u Foči bio je jedini alternativni modus

Nova sezona BH Telecom Premijer lige počela je, a već nakon prvog kola mnogo je nejasnoća i administrativnih odluka N/FSBiH koje su prilično nejasne bh. sportskoj javnosti. 

Jedna od njih je i svakako činjenica da je Slavija svoju utakmicu 1. kola PL BiH kao domaćin odigrala na stadionu Sutjeske u Foči, iako ovaj stadion nema licencu za najelitniji rang domaćeg fudbalskog takmičenja.

Stadion u Foči posjeduje samo jednu tribinu, a upravo to je bio razlog zbog kojeg utakmici, u kojoj nije bilo pobjednika, nisu prisustvovali gostujući navijači. Tačnije, navijači Zrinjskog vraćeni su sa puta ka Istočnoj Bosni.

Kako bi razjasnili cjelokupnu situaciju oko toga kako je klub iz Istočnog Sarajeva mogao prijaviti stadion koji nema licencu za premijerligaško takmičenje kontaktirali smo Adnana Džemidžića, direktora odjela za licenciranje klubova pri N/FSBiH.

"Lično ja sam bio zauzet odlaskom u Brazil, i samom organizacijom, pa sam malo zatečen sa cijelom ovom situacijom. Ipak, drugačije se nije moglo, a razlog za to jeste što se Slavija našla među klubovima kojima je na osnovu projekat UEFA-e odobren novac sa rekonstrukciju terena i stadionskih prostorija. Upravo zbog toga stadion u Foči pojavio se kao jedina alternativa", objasnio je Džemidžić na početku razgovora za SportSport.ba.

Iako stadion Sutjeske, člana 1. lige RS-a, ne posjeduje potrebnu licencu za premijerligaško takmičenje, ipak ima određene prednosti u odnosu na neke od stadiona u najelitnijem rangu fudbalskog takmičenja. 

Fudbalsko zdanje u Foči, iako posjeduje samo jednu tribinu, ima reflektore koje na svojim stadionima nema čak devet članova BH Telecom Premijer lige.

"Stadion u Foči jedan je od rijetkih koji ispunjava neke od uslova koji drugi stadioni ne ispunjavaju. Ja znam šta se desilo sa navijačima, jako mi je žao zbog toga, ali u ovim vanrednim okolnostima igranje u Foči je bio jedini alternativni modus, a njega je podržala i Takmičarska komisija N/FSBiH", istakao je direktora odjela za licenciranje klubova pri N/FSBiH, te nastavio:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Svi klubovi mogu odabrati rezervnu opciju, odnosno alternativu gdje bi igrali svoje domaće utakmice u slučaju nekih neplaniranih situacija, vremenskih nepogoda i slično, a ti stadioni ne moraju ispunjavati uslove kao i stadioni klubova tokom procesa licenciranja", rekao je Džemidžić istakavši da je Slaviji preostalo još samo jedno domaćinstvo na stadionu u Foči prije povrataka na vlastiti stadion čiji travnjak se renovira.

Prvi čovjek Odjela za licenciranje klubova nada se da će Bosna i Hercegovina u skorijoj budućnosti imati dva-tri stadiona kao alternativna rješenja u ovakvim situacijama u kojoj se našao premijerligaš iz Istočnog Sarajeva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.