Ko je Edina sa Svjetskog klupskog prvenstva?

Na meču Tigres - Ulsan je bila četvrti sudija

Ko je Edina sa Svjetskog klupskog prvenstva?

Admin Čaušević

Posljednjih godina sve je češća pojava da žene sude na muškim fudbalskim mečevima. Stephanie Frappart je jesean sudila meč Lige prvaka, a Sian Massey-Ellis je već neko vrijeme pomoćnik na susretima engleskog Premiershipa. 

Na Svjetskom klupskom prvenstvu koje se održava u Kataru sudi i Edina Alves Batista, 40-godišnja Brazilka.

Ona je u djetinjstvu igrala futsal i fudbal, a u svijet suđenja je ušla 2001. godine. Nakon što je položila test fizičke spreme od 2013. godine sudi u brazilskom prvenstvu za muškarce.

Važan zaokret u njenoj karijeri se desio 2014. godine kada je prestala biti asistent je počela suditi mečeve kao glavni sudija.

"Te godine sam odlučila da pratim srte i ostanem sudija što sam oduvijek i željela. Nikad nisam odustala od svog sna i danas je to postala za mene stvarnost", rekla je Edina nakon što je 2015. godine dobila FIFA-inu značku.

Kako je većina uspješnih brazilskih fudbalera imala trnovit put slično je zadesilo i Edinu koja je punila vreće zemljom u rasadnicima kako bi zaradila novac te platila kurseve za fudbalskog sudiju. Znala je putovati i 550 kilometara samo radi jednog časa.

Jednom kada je išla na kurs imala je i tešku saobraćajnu nesreću, tada je mislila da je to bio njen kraj.

"Mislila sam da sam umrla, bila sam na intenzivnoj njezi četiri dana. Fudbal me inspirisao da to sve izdržim. Suđenju sam se vratila tri mjeseca nakon nesreće iako su doktori govorili da neću zadugo uzeti pištaljku u ruke."

U maju 2019. godine postala je prva žena koja je sudila jedan meč brazilske Serije A nakon 14 godina. Nekoliko mjeseci sudila je i na Svjetskom prvenstvu za žene, a sada joj je FIFA ukazala i povjerenje da asistira na Svjetskom prvenstvu za klubove.

Top Komentari

Sloboda
Koga briga??
7 0
user1590396893
Edina draga u tebe prangija već neg moja
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi