Egipćani izbacili Kamerunce

Afrički kup nacija

Egipćani izbacili Kamerunce

Edmir Škorić

U predposljednjoj četvrtfinalnoj utakmici šesterostruki prvak Afrike na produžetke je savladao Kamerun (3:1) te se plasirao u polufinale Afirčkog kupa nacija.

Egipat je čak šest puta osvajao Afrički kup nacija, a mnogi smatraju da to ne mogu ponoviti ove godine, pošto im je momčad potpuno izmijenjena. Ipak, Faraoni su danas uspjeli iz takmičenja eliminirati Kamerun, koji je prepun zvučnih imena.

Prvi je, ipak, do vodstva došao Kamerun i to golom egipatskog igrača. Emana je za Kamerunce izveo korner, Ahmad Hassan na prvoj stativi glavom matirao svog golmana. Isti igrač iskupio se svojim navijačima desetak minuta kansije. Hassan je topovski opalio sa 35 metara, lopta odskočila na pet metara od gola Kamenija i završila u njegovom donjem desnom uglu.

Do kraja utakmice nije bilo više golova, pa se igralo dodatnih pola sata, koje je pripalo momčadi Egipta. Najprije Gedo postiže vodeći gol. Geremi je vraćao loptu Kameniju, rezervista Egipta presjekao akciju i sa sedam metara preciznim udarcem savladao kamerunskog čuvara mreže.

Za najboljeg igrača utakmice proglašen je Ahmad Hassa, koji je postigao i svoj treći gol na utakmici. Doduše, drugi za svoju selekciju. Hassan je izveo slobodni udarac sa 25 metara, malo iz kosa s lijeve strane, lopta od stativu odsjela na gol liniju, nakon čega su je izbacili igrači Kameruna. No, glavni sudija je pokazao na bijelu tačku, iako se uistinu ne može sa sigurnošću reći koliko je odluka ispravna.

U drugom večerašnjem meču za posljednje polufinalno mjesto borit će se Zambija i Nigerija.

Afrički kup nacija, polufinale:

Egipat - Kamerun 1:1 produžetak - 3:1 (Hassan 37, 95, N. Gedo 92/ Hassan 26 auogol)
Egipat: El Hadary – Mohamady, Goma’a, Fathalla, Moawad – A Hassan, Fathi, Said, Hosni – Zidan, Moateb
Kamerun: Kameni – Geremi, N’Koulou, Chedjou, Bedimo – Song, Mandjeck, Eyong – Emana, Eto’o, Idrissou

Nigerija - Zambija
Angola - Gana 0:1
Obala Slonovače - Alžir 2:2 (2:3 nakon produžetaka)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.