El Clasico u znaku Mehe Kodre

Sedam najboljih El Clasica u zadnjih dvadeset godina (II)

El Clasico u znaku Mehe Kodre

El Clasico koji je odigran 11. februara 1996. godine bio je 132.prvenstveni obračun Barcelone i Real Madrida, a za ljubitelje nogometa u BiH ovaj derbi ostaće duboko urezan u sjećanje.

Na tom derbiju je naša zemlja konačno imala svog čovjeka, čak i većina navijača Real Madrida na toj utakmici na neki način simpatije je usmjerila prema katalonsom klubu zbog našeg Mehe Kodre, koji je igrao u vrhu napada Barce. El Clasico je bio na vhunskom nivou, iako su oba tima te sezone igrala ispod očekivanja.

Za Barcu su pored Kodre igrali još Guardiola, Figo, Ferrer, Sergi, Popescu, Busquets, De la Pena, Oscar, dok su u bijelom dresu igrali Buyo, Zamorano, Chendo, Sanchis, Hierro, Amavisca, Raul, kao i Michael Laudrup koji je malo prije toga u Real stigao upravo iz Barcelone. U bijelom dresu je posljednji El Clasico odigrao i Luis Enrique, koji je na kraju te sezone prešao u Barcelonu.

Real je nešto bolje otvorio utakmicu, imao je preko Laudrupa i Zamorana nekoliko ozbiljnih prilika, ali je iskusni Busquets odlično čuvao mrežu Barcelone. U 37. minuti je uslijedila kazna za neiskorištene prilike. Ferrer je sjajno probio desnu stranu i pronašao Kodru koji matira Paca Buya za veliko slavlje na Nou Campu.

Sredinom drugog poluvremena Barcelona je povisila prednost. Kodro je pronašao Luisa Figa, koji šalje loptu u mrežu pored Buya, i već tada je pitanje pobjednika bilo riješeno. Do kraja utakmice je Barca imala nekoliko izglednih prilika da ponizi Kraljeve, ali ih je spasio veliki golman Paco Buyo.

Ipak, u sudijskom vremenu utakmice Meho Kodro se poigrao s odbranom Madriđana i matirao Buya za konačnih 3:0 i veliko slavlje navijača katalonskog kluba. Ta pobjeda je ulila samopouzdanje igračima Barcelone da se mogu uključiti u borbu za naslov prvaka, ali je Atletico Madrid ipak bio prejak za konkurenciju te sezone.

Barcelona je sezonu završila na trećem mjestu sa 80 bodova, sedam manje od prvaka Atletica, dok je Real Madrid završio tek kao šesti sa čak 17 bodova manje od gradskog rivala Atletica. Napadač Tenerifa Juan Antonio Pizzi je sa 31 golom bio najbolji strijelac lige, a nakon toga je prešao u Barcelonu, drugi je bio Predrag Mijatović iz Valencije sa 28, a on je završio u Realu.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.