El Tri s novim selektorom opasno prijeti

Zmajevi protiv Meksika

El Tri s novim selektorom opasno prijeti

Reprezentacija BiH večeras igra prvu utakmicu u 2011.godini, a protivnik je Meksiko, reprezentacija koja je stalni učesnik svjetskih prvenstava.

Meksikanci u večerašnju utakmicu ulaze sa novim selektorom i nekoliko novih igrača koji nisu igrali na prošloljetnom Mundijalu u Južnoj Africi. Međutim, uprkos velikim promjenama u sastavu El Tri i dalje ima sjajan skup igrača. U reprezentaciji su šestorica igrača koji nastupaju u evropskim klubovima, ali su okosnicu tima uvijek činili igrači iz domaćeg prvenstva.

Reprezentaciju je preuzeo Jose Manuel De La Torre, jedan od najboljih stručnjaka u Meksiku. U posljednje četiri sezone ovaj trener je osvojio tri naslova prvaka u Meksiku, jedan sa Chivasom iz Guadalajare i dva sa Tolucom od koje je napravio najbolju ekipu u Sjevernoj Americi.

U Atlanti, gradu CNN-a i Coca-Cole, Meksikanci će imati veliku podršku svojih navijača, ali neće nedostajati ni naših ljudi koji žive tamo preko velike bare. Vjerovatno najveće iznenađenje na meksičkom spisku je izostanak sjajnog golmana Americe Guillerma Ochoe, kojem se predviđa velika golmanska karijera kakvu je nekada imao Jorge Campos, odlični meksički golman iz sredine devedesetih godina.

Umjesto Oshoe Torre je pozvao Jesusa Coronu iz Cruz Azula i Alfreda Tavaleru, kojeg odlično poznaje iz Toluce. Odbranu drže trojica iskusnih igrača iz Evrope Carlos Salcido, Francisco Rodriguez i Hector Moreno, a poziv je dobio i Edgar Duenas, još jedan igrač Toluce u kojeg novi selektor ima veliko povjerenje.

Meksiko je, nekako se čini, najtanji u srednjem redu. Vezista West Hama Pablo Barrera je uz veterana Gerarda Torrada najpoznatije ime, a upravo zbog nedostatka pravih veznjaka Torre je vratio u reprezentaciju veterana Luisa Pereza iz Monterreya, te naturalizovanog Brazilca iz Toluce Zinhu, koji je sigurno tehnički najjači meksički igrač.

Napad predvodi najveća meksička zvijezda Javier Hernandez iz Manchester Uniteda, uz njega je Giovanni dos Santos, a Torre je i u napad pozvao jednog igrača Toluce, Nestora Calderona. Kao što vidimo u sastavu nema Carlosa Vele i Efraina Juareza, ali i bez njih selekcija Meksika izgleda sjajno.

Meksiko se zadnjih godina razvija velikom brzinom, stadioni su sređeni, finansijska situacija u klubovima je odlična, pa se sve manje Meksikanaca odlučuje na odlazak u Evropu. Meksička liga je prema svim pokazateljima među deset najjačih na svijetu, a sve veći broj najboljih južnoameričkih igrača pristupa meksičkim klubovima.

Zbog toga Meksikance treba shvatiti najozbiljnije, jer to što većini naših navijača imena meksičkih igrača ne znače ništa, ne znači da su loši. Sjetimo se samo jednog Luisa Hernandeza ili Claudija Suareza. Svi oni su igračku slavu stekli u meksičkim klubovima, a na svjetskim prvenstvima su je samo potvrđivali.

Utakmica protiv Meksika je odlična prilika da vidimo gdje smo u ovom trenutku nešto više od mjesec dana pred ključnu utakmicu kvalifikacija za EP protiv Rumunije. Iako naša reprezentacija neće igrati u kompletnom sastavu, boljeg protivnika od Meksika nismo mogli ni zamisliti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.