Nemaju stadion, navijače, počeli kao fakultetska ekipa, sada gaze prema tituli

Senzacija na pomolu

Nemaju stadion, navijače, počeli kao fakultetska ekipa, sada gaze prema tituli

H. Zilić

Fudbal nas je već navikao na čudne i lijepe priče. Sa istoka Evrope stiže nam zanimljiva priča o klubu koji bi mogao imati šampionski sjaj na veliko iznenađenje većine. Osnovani su 1996. godine pod imenom Zvezda, ime su mijenjali četiri puta u dvije decenije, a danas nastupaju pod imenom Energetik-BGU koje su preuzeli 2017. godine kada su bili drugoligaš.

Riječ je o bjeloruskoj ekipi iz Minska, koja svoje utakmice igra na lokalnom stadionu RCOR-BGU kojeg koriste još neki fudbalski kolektivi u Minsku.

Klub nema bazu navijača, većinom ih prate lokalni simpatizeri, a također nemaju ni organizovanu navijačku skupinu kao ostatak klubova u Bjelorusiji.

Prije devet sezona pomenuti klub je bio trećeligaš, a onda je krenuo put u drugi rang takmičenja, a u bjelorusku elitu ušli su 2019. godine. Prve sezone u eliti imale su jasan cilj, a to je opstanak u društvu najboljih pa su tako završavali na 12., 10. i 13. pozicji, što znači da su prošle sezone jedva izbjegli ispadanje u niži rang.

Fudbal u Bjelorusiji se igra kalendarski tako da je sezona 2022. pri kraju, a Energetik -BGU je drugoplasirani tim sa 54 boda, bod manje od lidera Soligorska.

Od borbe za opstanak, doveli su se u situaciju da ovaj mali i za većinu nepoznati klub razmišlja o titulu prvaka Bjelorusije što bi bila jedna od najvećih senzacija u evropskom fudbalu. Ne treba napominjati da klub nema nijedan trofej u svojim vitrinama, a pored prvenstva nastupali su i u Kupu Bjelorusije gdje su 2006. godine igrali polufinale dok su u ostalim sezonama većinom ispadali u prvom kolu ili osmini finala.

Oglasi

Ekipa je većinom sastavljena od bjeloruskih fudbalera, ima poneki internacionalac, a jedan od njih je i najskuplji fudbaler tima, riječ je u uzbekistanskom napadaču Boburu Abdikholikovu koji vrijedi 800.000 eura, primejra radi cijeli roster Energetika vrijedi 3,2 miliona eura.

Dakle, da vam približimo trenutnu situaciju u bjeloruskoj Vysshaya ligi. Soligrosk ima 55 bodova, Enrgetik-BGU 54, Dynamo Minsk 52 boda ova tri tima imaju još četiri utakmice do kraja prvenstva u igri za titulu je i BATE koji ima 50 bodova, ali tri utakmice do kraja.

U narednom kolu čeka nas derbi Energetik-BGU - BATE koji će dati mnogo odgovora na ovu sezonu.

I da ne dođu do titule, velika stvar za Energetik-BGU bio bi izlazak na evropsku scenu prvi put u klupskoj historiji što bi bio poduhvat vrijedan divljenja.

Zanimljiv će biti finiš bjerlouske lige, vidjet ćemo da li će se ispisati možda i najljepša fudbalska priča u Evropi posljednjih nekoliko sezona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi