Ideja koja je izazvala dosta komentara: Stiže novi klub u engleski fudbal?
FOTO: EPA

Vidjet ćemo hoće li biti realizovano

Ideja koja je izazvala dosta komentara: Stiže novi klub u engleski fudbal?

H. Zilić

Poznato je da je ranijih godina bilo priče da se škotski velikani Celtic i Rangersi pridruže engleskom Premiershipu. Zatim je priča otišla u smjeru da igraju engleski Championship pa da se tu izbore za plasman u Premiership, ali to je brzo palo u vodu.

Možda mali broj zaljubljenika u fudbal zna priču s početka 90-ih godina kada je aktivan bio FC Wimbledon.

Tada je bila ideja se Wimbledon prebaci u Sjevernu Irsku, kako bi i Sjeverna Irska dobila klub u engleskom fudbalu. Tu je ideju čak i podržao tadašnji britanski premijer Tony Blair, ali i to je brzo palo u vodu.

Počektom 2004. godine, osnovan je AFC Wimbledon i igra u nižim rangovima engleskog fudbala.

Međutim, Sjeverna Irska bi rado da ima klub u engleskom društvu pa se govori o ideji formiranja Belfast Uniteda koji bi domaće utakmice igra na novom stadionu u Belfastu kapaciteta 40.000 gledatelja ili trenutno Windsor Parku kapaciteta 18.500.

Oglasi

Sjeverna Irska ima poluamatersku ligu, a od poznatijih klubova tu su Linfield, Glentoran, Coleraine, Crussaders, ali sada žele korak više i da igraju ozbiljnu ulogu na Ostrvu.

Navijači su podijeljeni po pitanju Belfast Uniteda

Belfast united bi imao sve uslove za Premiership, ali sigurno ne bi tek tako dobio mogućnost igranja u istom.

Navodno su tvorci ove ideje spremni da krene Belfast United i od Leuage Two četvrtog ranga fudbala u Engleskoj i da se lagano probija prema vrhu.

Navijači nisu optimisti kada je u pitanju ova ideja jer smatraju da bi totalno bio izgubljen interes za klupski fudbal u Sjevernoj Irskoj. Liga je poluamaterska, a Belfast United koji bi igrao u Engleskoj to bi dodatno ugušio.

Vels je davno prihvatio ovakve ideje, pa tako Wrexham, Cardiff City, Swansea godinama gledamo u engleskom fudbalu, a Cardiff i Swansea su igrali i Premiership nekoliko sezona.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Također i Vels ima poluamatersku ligu gdje je neprikosnovnen TNS, a pored toga tri ozbiljna i profesionalna kolektiva igraju u engleskom fudbalu.

Sjeverna Irska s novim klubom iz Belfasta cilja na ovakvu ideju, ali pitanje je koliko je to sve izvodljivo? Možda više odgovara dobijemo u narednom periodu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi