Protivnicama zabile 20 golova, a onda ih sačekale oštre kritike domaće javnosti i navijača
FOTO: FIFA

Utakmica kvalifikacija

Protivnicama zabile 20 golova, a onda ih sačekale oštre kritike domaće javnosti i navijača

H. Zilić

Utakmica kvalifikacija za SP fudbalerki između Engleske i Latvije došla je u centar fudbalske javnosti.

Engleska je slavila sa 20:0 u utakmici u kojoj je imala skoro 60 udaraca prema golu Latvije, što znači da su optrilike svako 80 sekundi šutirale prema golu protivnica.

U Engleskoj su ogorčeni nakon ovakvog rezultata i smatraju da se protivnik ne smije ponižavati posebno ne u periodu kada se razvija jedna igra ili tim, a upravo se to dešava u Latviji.

Latvija pokušava lagano razviti ženski fudbal, protiv Engleske koja je jedna od najjačih selekcija svijeta igrale su juniorke i kadetkinje obzirom da nemaju dovoljan fond seniorki, a poraz do 20:0 sigurno ovim "djeovjčicama" neće biti nikakav motiv u njihovom razvoju, šta više, neke odnjih bi mogle i odustati od fudbala.

FA je oštro osudio igru svojih izabranica kao i selektorica Engleske Sarina Wiegman koja smatra da FIFA i UEFA hitno moraju uvesti neki drugi sistem kvalifikacija kako bi se izbjegle ovakve situacije koje nikome ne pomažu.

Nije prvi put da se desilo slično u aktuelnim kvalifikacijama, obzirom da je Belgija sa 19:0 savladala Armeniju.

Oglasi

Koliko su bile dekocentrisane i u strahu fudbalerke Latvije, pokazuju dva videa njihove golmanice koja su se pojavila na društvneim mrežama.

Evidentno se vidi da je u pitanju amaterizam i tek početni fudbalski koraci na ozbiljnom nivou, tako da duel i poraz od 20:0 je udarac za latvijske djevojke, dok su reprezentativke Engleske na udaru kritika.

Vidjet ćemo kako će se situacija dalje odvijati u svjetskom i evropskom ženskom fudbalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi