Engleskoj dodatno mjesto u Evropskoj ligi

Engleskoj dodatno mjesto u Evropskoj ligi

Edmir Škorić

Tottenham bi mogao da nastupi u UEFA Evropskoj ligi bez obzira na to da li će osvojiti 5. mjesto u engleskom prvenstvu koje mu garantira nastup u tom takmičenju.

Naime, UEFA je Engleskoj dodijelila još jedno mjesto u Evropskoj ligi zahvaljujući poretku na fair-play listi.

UEFA svake godine nagrađuje tri zemlje s dodatnim mjestima u Evropskoj ligi, a ovaj put nagrađeni su  Engleska, Norveška i Švedska, javile su agencije.

Tottenham je trenutno na prvom mjestu engleske fair-play tabele i ima zagarantiran nastup u Evropskoj ligi, bez obzira na mjesto koje osvoji u prvenstvu. "Spursi" su trenutno peti i ako zadrže tu poziciju imat će direktan plasman u Evropsku ligu. U tom slučaju, bio bi nagrađen naredni klub s fair-play liste koje nije izborio direktan plasman, a to je Fulham, zatim Blackpool, pa čak i West Ham koji je ispao iz lige.

Trener Tottenhama Harry Redknapp nedavno je izrazio nezadovoljstvo što će njegova ekipa igrati Evropsku ligu, jer vjeruje da će se to odraziti na umor igrača koji neće biti u stanju da u narednoj sezoni izbore mjesto u Ligi prvaka.

No, kazao je da bi više volio da u tom takmičenju nastupi zahvaljujući plasmanu, jer bi njegova ekipa u tom slučaju kasnije počela takmičenje.

"Svoje igrače sam zaplašio kada sam im prije utakmice s Liverpoolom rekao da ćemo nastupiti u Evropskoj ligi već u junu ako ne pobijedimo danas. Ne borimo se za nastup u Evropskoj ligi. Jednostavno, želimo samo peto mjesto - ako ono znači nastup u tom takmičenju, to za nas nije dobro jer bismo morali igrati četvrtkom i nedjeljom. No, ako budemo peti, prihvatit ćemo to. To je bolje nego da se plasiramo zahvaljujući fair-playu, jer bismo startali tri sedmice ranije", rekao je Redknapp.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.