Englezi pobjedili, remi Njemačke i Španije
Čovjek odluke - Micah Richards

Početak Evropskog prvenstva obečavajući

Englezi pobjedili, remi Njemačke i Španije

M. Maksimović

Utakmicama prvog kola grupa B počelo je Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine kojem je domaćin Švedska. Prvenstvo je otvoreno utakmicom Engleska - Finska u kojoj su izabranici trenera Stuarta Pearce opravdali status favorita.

Englezi na ovom prvenstvu imaju odličnu ekipu sastavljenu od igrača koji igraju u Premiershipu, sa nekoliko velikih zvijezda, što nije previše iznenadilo Fince koji su u ranoj fazi utakmice stajali bolje na terenu. Međutim, Engleska je povela u 14. minuti.

Gabriel Agbonlahor se oslobodio Jonasa Portina, a na povratnoj lopti se našao Lee Cattermole koji pogađa za 1:0. Finska nije posustala nakon primljenog gola, što su naplatili golom u 33. minuti. Mancienne je zakomplikovao sitaciju u 16- tercu Engleske, a svoju grešku je podebljao zaustavivši prekršajem Berata Sadeka. Igrač Chelsea je zaradio crveni karton, a Tim Sparv je bio siguran sa bijele tačke.

Finci su i u nastavku imali više od igre, ali slično kao i u prvom dijelu, Englezi su stigli ponovo do vodstva. U 54. minuti korner je izveo Milner, a na pravom mjestu je bio Micah Richards koji pogađa glavom za pobjedu Engleske. U samoj završni Engleska je opasno visila, igrači Finske su u samoj završnici propustili tri dobre prilike, ali se rezultat nije promijenio.

Drugi duel o ovoj grupi je ponudio meč starih rivala, Njemačke i Španije. Španija je kao i Engleska u utakmicu ušla kao favorit, ali na kraju može biti zadovoljna osvojenim bodom. Internacionalna postava Njemačke se u prvom dijelu okrenula brzim kontra napadima, a Španija je svoju najbolju priliku imala u finišu prvog dijela, Torrejón je pogodio prečku.

U tom periodu promašajem se na drugoj strani istakao Marko Marin koji pogađa vanjsku stranu stative. Nijemci u drugom poluvremenu propuštaju nekoliko odličnih prilika, a čovjek koji je najzaslužniji za osvojeni bod '' furije'' je golman Asenjo. Zanimljivo, reprezentacija Njemačke je u ovom susretu nastupila sa Castrom, Khedirom, Marinom, Dejagahom, Özilom koji se mogao proslaviti  i Ben-Hatirom.

Grupa B:
Engleska - Finska 2:1
Njemačka - Španija 0:0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.