Ko je Joao Erick? Nedostaje mi porodica, ali ovdje sam kako bih se borio i za njih
Joao Erick u duelu sa Čanađijom

Brazilski veznjak pruža sjajne partije u Posušju

Ko je Joao Erick? Nedostaje mi porodica, ali ovdje sam kako bih se borio i za njih · Intervju

Adnan Beganović

Jedan od najboljih igrača Premijer liger Bosne i Hercegovine, Wagner Santos Lago, u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Posušje, je stigao sa 25 godina. Njegovim stopama krenuo je još jedan Brazilac. Prije sedam mjeseci je napunio 25 godina, a nakon što je određeni dio karijere proveo u Hrvatskoj, odlučio je sreću potražiti u našoj zemlji.

I baš kao i Wagner, stigao je u Posušje, a ako je suditi po dosadašnjim susretima, čelni ljudi ovog hercegovačkog kluba su napravili sjajan posao. Joao Erick Marques da Silva, 25-godišnji veznjak, igrač je od čijeg raspoloženja u mnogome zavisi i igra Posušja.

Brazilac drži sredinu terena Posušja, za njega nema izgubljene lopte, a gotovo svi napadi počinju upravo od njega. Oduševio je navijače Posušja, ali i ostalih bh. klubova, kao i stručnjake koji prate Premijer ligu.

A, ko je zapravo Joao Erick Marques da Silva? Kako je stigao u Posušje? Kako je dočekan u hercegovačkom gradu, ko su po njemu najbolji bh. klubovi i na mnoga druga pitanje je odgovorao u intervjuu za SportSport.ba.

Joao Erick u duelu sa Krpićem

Karijeru si počeo u Brazilu. Možeš li nam nešto reći o svojim fudbalskim počecima?

"Brazil je zemlja fudbala. To vam ne trebam ni govoriti. Od malih nogu sam počeo trenirati, a profesionalnu karijeru sam počeo poprilično mlad i to u klubu kojeg sam jako volio - Sport Recifeu. Bio je to lijep period za mene i moju porodicu. Nakon toga sam otišao u jedan od najvećih klubova u Brazilu u Santos. To j tek bilo posebno iskustvo za mene o kojem bih mogao pričati danima".

Oglasi

Iz Brazila si stigao u Hrvatsku gdje si igrao u SuperSport HNL (Rudeš) i Prvoj NL (Croatia Zmijavci). Kakva iskustva nosiš iz tog perioda?

"Po dolasku u Hrvatsku sam bio jako iznenađen na kako visokom nivou se igra fudbal. No, brzo sam se prilagodio i odigrao am vrlo dobru sezonu, iako mi je to bio prvi put da sam van svoje domovine. Rado se sjećam tofg perioda".

Nakon Hrvatske vraćaš se u Brazil, a onda slijedi dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Da li te bilo strah novog dolaska u nepoznato?

"Želio sam ponovo igrati u Evropi, a stigla je ponuda iz Posušja, tako da sam je rado prihvatio. Dolazak u Bosnu i Hercegovinu vidim kao dobru priliku da pokažem svoje fudbalsko znanje i kao odskočnu dasku za moju karijeru. Nije me bilo strah, odnosno nemam nikakvih problema za prihvatanje novih izazova. Dapače, volim ih".

Joao Erick u jednom od duela sa Drljom na Grbavici

Kako si dočekan u Posušju od saigrača, čelnika kluba i navijača?

Oglasi

"Atmosfera u klubu je sjajna, tako da se mogu samo zahvaliti svima za to kako sam primljen, od čelnika kluba, preko saigrača do navijača. Zahvaljujući tom toplom dočeku i prilagodio sam se na novu sredinu bez ikakvih problema. Ono što me posebno dojmilo je taj neki trud navijača. Jednostavno osjetim da žele da se ovdje osjećam kao kod kuće."

Odmah si se izborio za mjesto u timu, pa je tako danas "prvih 11" nezamislivo bez tebe. Opće su ocjene da igraš odličan fudbal, a kako si ti zadovoljan svojim igrama i igrama tima?

"Pohvale gode, ali vas ne smiju uljuljati. Vidite, s obzirom da uvijek postoji mogućnost napretka nikad nisam do kraja zadovoljan svojom izvedbom na terenu, te se trudim uvijek dati više. Ne samo na utakmici, nego i na svakom narednom treningu. Što se tiče rezultata tima, mislim da smo mogli i da smo zaslužili da imamo koji bod više. Odigrali smo par dobrih utakmica u kojima nas rezultat nije pomazio. No, tako je to u fudbalu. Ne smijemo mnogo gledati u prošlost, moramo nastaviti raditi i boriti se na svakoj utakmici kao da nam je posljednja".

Tvoja najdraža utakmica u Premijer ligi?

"Protiv Zrinjskog u Mostaru. To mi je definitivno najdraža utakmica. Odigrali smo sjajno i na kraju smo nagrađeni., S tri boda smo napustili teren aktuelnog bh. prvaka".

Oglasi

Igrao si protiv svih klubova u Premijer ligi. Ko ima najbolju ekipu?

"Za mene lično su Sarajevo i Zrinjski najbolji timovi u prvenstvu".

Kakve su ambicije Posušja u ovoj sezoni?

"Cilj je da budemo stabilan premijerligaš. U ovoj sezoni želimo dati svoj maksimum kako bismo ostvarili što bolje rezultate i što bolju poziciju na tabeli. Mislim da nam ne ide loše, ali uvijek moramo težiti boljem".

Joao Erick sa saigračima nakon jednog od pogodaka protiv Sloge Merdian

Mnogo je fudbalera iz Južne Amerike, pa i onih vrhunskih, koji su se kući vratili jer nisu mogli izdržati bez porodice. Kakva je kod tebe situacija po tom pitanju?

Oglasi

"Iskreno, mnogo mi nedostaje moja porodica. Međutim, ovdje sam kako bih se borio i za njih i omogućio im bolji život, tako da zapravo znam da je to sve dio mog posla, odnosno mog života".

Kako provodiš slobodno vrijeme?

"Volim popiti kafu sa svojim saigračima, kao što volim pogledati dobar film ili neku emisiju kod kuće. Uživam čitajući knjige, opuštaju me, a moja najdraža knjiga je Biblija".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Iza tebe je dobra polusezona, tvoje igre nisu ostale nezapažene. Ima li možda interesovanja od drugih klubova?

"Svjestan sam da je iza mene dobra polusezona, koja još nije završena. Imamo još dva meča i želim da doprinesem što boljim rezultatima kluba u ta dva susreta. Naravno, kao što sam već rekao, nikada do kraja nisam zadovljan jer uvijek može bolje. Trenutno ima upita, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inostranstva. U narednom periodu ću znati nešto više o svojoj budućnosti. No, želim naglasiti da sam zadovoljan u Posušju ali isto tako spreman na iskorak na viši nivo.".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti