Estonci zabrinuti za sigurnost
Estonci ukupno očekuju 7000 gledalaca na utakmici

Pred susret sa Zmajevima

Estonci zabrinuti za sigurnost

“Ovakva sigurnosne mjere u se Estoniji nisu spremale još od proljeća 2002. godine, kada je naša reprezentacija igrala protiv Rusije.”, tvrdi za SportSport.ba kolega iz bivše sovjetske republike.

“U Talinu smo veaoma zabrinuti za ponašanje navijača gostujuće ekipe. Bosanci i Hercegovci imaju reputaciju navijača koji uzrokuju nerede širom Evrope i naša policija je u strahu da bi se nešto loše moglo desiti.”, dodaje novinar iz Tallina.

“Što se tiče same utakmice i naših navijača, to ovdje i nije neki veliki događaj. Mi još uvijek nemamo neku pravu fudbalsku kulturu. Naravno, ljudi dolaze da gledaju reprezentaciju, ali samo ako naniže nekoliko uspjeha i ako je lijepo vrijeme. Znate, naši navijači ne bodre reprezentaciju i klubeve po svakakvom vremenu. Tek ako nam u goste dolazi neki renomirani protivnik, onda stadion može biti pun. Možda zvuči čurno, ali tako je.”, zaključio je naš sagovornik sa Baltika.

“Na utakmici sa Bosnom i Hercegovinom očekujem oko 7.000 gledalaca, od toga 1.500 Bosanaca obzirom da je toliko karata za gostujuće navijače pušteno u prodaju. Kapacitet stadiona (A.Le Coq Arena u Tallinnu) je 9.000. Što se tiče sigurnosnih mjera one će biti zaista najveće do sada. Policija, naš fudbalski savez i zaštitarske službe su zaista uplašene da bi se nešto loše moglo desiti.", tvrdi naš opravdano zabrinuti domaćin.

Nema prodaje ulaznica na dan utakmice

Za estonske medije, portparol tamošnjeg fudbalskog saveza Mihkel Uiboleht izjavio je: "Ovo je utakmica visokog rizika. Zbog toga nećemo prodavati ulaznice na dan utakmice ni na stadionu, ni kroz naš ticketing sistem. ovo bi nam trebalo garantovati da bosanskohercegovački navijači koji pristignu u Tallinn ne mogu ući na station i izazvati nerede."

Sjeverna tribina stadiona biće u potpunosti rezervisana za navijače iz Bosne i Hercegovine, a obzirom da su ulaznice za taj dio stadione već ušle u prodaju, Uiboleht je pozvao Estonce da zmijene svoje ulaznice.

"Molimo domaće navijače koji imaju karte za sjeverni sektor, da ih zamijene obzirom da je ova tribina u potpunosti rezervisana za Bosance. Želimo u potpunosti razdvojiti bosanskohercegovačke i estonske navijače kako bismo izbjegli bilo kakvu mogućnosti incidenta.", rekao je estonski zvaničnik.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.