Estudiantes prvi finalista Cope
Boselli je bio dvostruki strijelac

Copa Libertadores

Estudiantes prvi finalista Cope

Estudiantes je prvi finalista Copa Libertadoresa nakon što je i u drugom polufinalnom meču bio bolji od Nacionala u Montevideu. Nakon 1:0 u prvom meču, sada su slavili sa 2:1 i tako se plasirali u finale gdje će protivnika saznati večeras nakon što Gremio i Cruzeiro odigraju svoj duel.

 

Nacional je pred više od 60.000 gledatelja na Centenariu u Montevideu dočekao Estudiantes i ganjao minus od 0:1 iz prvog meča u La Plati, i od prvog minuta su krenuli silovito prema golu Los Pincharritosa, ali nisu uspjeli probiti čvrstu odbranu gostiju. Posao im je bio olakšan, jer su gosti bili hendikepirani neigranjem kapitena Juana Sebastiana Verona, ali ni to Urugvajcima nije pomoglo, jer je Matias Sanchez odigrao odlično, tako da se izostanak kapitena nije ni osjetio.

Prvo poluvrijeme proteklo je u terenskoj inicijativi Nacionala, ali gol nisu uspjeli postići. Gosti su se uglavnom orijentirali na odbranu svog gola, i pokušaje iz kontra napada, a jedan takav je urodio početkom drugog poluvremena, tačnije u 52. minuti kada Mauro Boselli odlično koristi asistenciju Gastona Fernandeza i donosi Estudiantesu prednost.

Nacional je tada morao postići tri gola za prolaz u finale, tako da su krenuli na sve ili ništa. To se isplatilo u 76. minuti kada Alexander Medina donosi izjednačenje. Ipak, nije bilo dovoljno vremena za preokret. Estudiantes je iskoristio smušenost gostujuće odbrane, te je u sudijskom vremenu došao do pobjede. Ponovo identična situacija, Fernandez asistira, a Mauro Boselli svojim drugim golom na utakmici donosi pobjedu i prolaz u finale.

Estudiantes se tako plasirao u finale prvi put nakon davne 1970. godine, gdje će čekati boljeg iz brazilskog duela Gremio-Cruzeiro, te će imati priliku osvojiti svoju četvrtu titulu pobjednika Copa Libertadoresa.

Rezultat:

Nacional – Estudiantes 1:2 (0:1)

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.