Predstavljeni potencijalni gradovi domaćini EURO-a 2032. godine: U igri je i jedan otok
FOTO: UEFA

Počele su pripreme iako je ostalo još devet godina

Predstavljeni potencijalni gradovi domaćini EURO-a 2032. godine: U igri je i jedan otok

H. Zilić

Počele su kvalifikacije za EURO 2024 godine kojem će domaćin biti Njemačka. Kvalifikacije se igraju u kalendarskoj 2023. godini i to će biti treći šampionat Starog konitnenta sa 24 reprezentacije učesnice.

UEFA već gleda i u budućnost EURO-a, pa su tako i objavljeni kandidati za domaćina EURO-a 2032. godine.

U kandidaturi su ostale dvije države to su Italija i Turska, a upravo Italija se smatra favoritom za dobijanje domaćinstva EURO-a.

U Italiji dosta muku muče sa infrastrukturom. Dosta stadion još datira sa početka devdesetih i nisu imali neka značjanija renoviranja.

Infrastruktura u Italiji je daleko od idealne za jednu državu koja ima Seriju A u Ligama petice.

Na Apeninima smatraju da bi domaćinstvo Evropskog prvenstva bila idealna prilika da se svi u državi dignu i napokon sagrade stadione kakve Italije zaslužuje.

Oglasi

Povodom ove kandidature, Italijani su i predstavili potencijalne gradove domaćine EURO-a 2032. godine.

Ako Italija dobije domaćinstvo, šampionat bi se igrao u deset gradova, a to su: Milano, Torino, Verona, Genoa, Bolonga, Firenza, Rim, Napulj, Bari i Cagliari.

Dakle Cagliari bi bio domaćin što značli da bi jedno veliko takmičenje po prvi put bilo održano na Sardiniji.

"Želimo novu reneansu u itlaijanskom fudbalu i EURO 2023. godine bi bio jedan veliki i značajan potez ne samo za fudbal, nego i za našu državu", saopštili su Fudbalskog saveza Italije.

Otvaranje EURO-a bi bilo u Milanu, a finalni meč bi se igrao u Rimu.

Italija je posljednji put bila domaćin velikog takmičenja 1990. godine kada su organizovali sada već kultni Mundijal koji se smatra za jedan od najboljih u historiji.

Top Komentari

Usamljeni Hashishar
Opet pišete neprovjerene gluposti. Cagliari je već bio domaćin velikog takmičenja: Svjetskog prvenstva u fudbalu 1990.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi