Euro obilježen huliganima, politikom i rasizmom

Euro obilježen huliganima, politikom i rasizmom

Evropsko fudbalsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj obilježeno je mnogim stvarima koje i nemaju previše veze sa fudbalom. 

Evropska fudbalska federacija UEFA dodijelila je domaćinstvo Eura Ukrajini o Poljskoj i tako stvorila sebi mnoge glavobolje. Domaćini, pogotovo Ukrajinci, kasnili su sa izvođenjem potrebnih radova na infrastrukturi, te je predsjednik UEFA Michel Platini u više navrata javno prijetio Ukrajincima kako postoji mogućnost da im Euro bude oduzet.

Euro u Ukrajini izazvao je i politički bojkot većeg dijela Evropske unije. Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko osuđena je na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, a kako je ona bila proevropski orijentisana, taj je politički skandal izazvao buru negodovanja među zemljama članicama Evropske unije.

Evropski političari iskoristili su Evropsko prvenstvo i svu pažnju koju ono izaziva u javnosti, kako bi ukazali na problem Julije Timošenko. Politika je odavno u fudbalu, ali nikada niti jedno veliko takmičenje nije bilo ovoliko ispolitizirano. 

Rasizam na tribinama, a nerijetko i na terenu, također je nešto o čemu se jako mnogo priča. Kapitena Chelsea Johna Terrya navijači su u Ukrajini dočekali uzvicima "Rasisto!". Njegov kapiten iz reprezentacije Steven Gerrard najavio je da će Gordi Albion napustiti teren u slučaju rasizma sa tribina. Slično je najavio i Italijan Mario Balotelli, a Holanđani su na treningu doživjeli "majmunluk".

I za kraj, huligani. Euro praktično da nije ni počeo, a već se zbrajaju mrtvi, povrijeđeni, uhapšeni... Dugo godina su engleski huligani punili medijske naslove svojim izgredima. Danas su tu neki novi klinci, željni dokazivanja.

Jučerašnji rat na ulicama Varšave, kada su poljski huligani napali ruske navijače, dovoljno pokazuje da se osim Eura na terenu, vodi i Euro van njega. Evropsko prvenstvo u huliganizmu.

Poljaci su se htjeli valjda osvetiti Rusima za desetljeća koja su proveli pod ruskom čizmom. Idealna prilika za to je Evropsko prvenstvo? Nije. Euro bi trebao biti obilježen fudbalom, a ne ratom.

Sve je više izvjesno kako poljski i ukrajinski organizatori jednostavno ne mogu držati huligane pod kontrolom, ali UEFA je to morala znati kada je dodijelila domaćinstvo ovim državama.

Osim majstorija na terenu, sve su glasnije vijesti koje stižu van terena. Jučerašnja dešavanja u Varšavi samo su signal onoga što bi moglo uslijediti. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti