Euro: Uefa povećala nagradni fond

Svaka pobjeda u grupnoj fazi vrijedi milion eura

Euro: Uefa povećala nagradni fond

A. Haznadarević

Evropska nogometna federacija (UEFA) je povećala nagradni fond sa 184 na 196 miliona eura koliko će reprezentacije podijeliti zavisno o uspjehu, prenosi Hina.

Sudionici prvenstva su već zaradili po osam miliona eura. Pobjeda u grupi donosi dodatnih milion eura, a nerješeni ishod 500.000 eura.

Plasman u četvrtfinale donosi još dva miliona eura, a novost je da će trećeplasirane ekipe iz grupe dobiti po milion eura. Polufinale donosi tri miliona eura, poraz u finalu 4.5 miliona, a pobjeda u završnom susretu 7.5 miliona eura.

Novi evropski prvak bi u slučaju sve tri pobjede u skupini, te ukoliko uračunamo i osam miliona eura dobivenih za plasman na EP, mogao zaraditi čak 23.5 miliona eura.

Uefa je za reprezentacije predvidjela manje od 20 posto ukupne zarade koja iznosi čak 1,3 miliarde eura. Od toga 62 posto je dobiveno prodajom tv prava, 22 posto od sponzora, devet posto od prodaje ulaznica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.