Evropska liga umjesto Kupa UEFA

Promjene

Evropska liga umjesto Kupa UEFA

Nakon što su organizacione promjene prtrpila najznačajnija evropska košarkaška takmičenja, isto se dešava i u svijetu fudbala. Kup UEFA koji se igrao zadnjih 38 godina postaće Evropska liga – novo i poboljšano takmičenje.

U Evropskoj ligi takmičenje po grupama neće se igrati kroz osam grupa sa po pet ekipa, već dvanaest grupa sa po četiri ekipe. Dvije nabolje ekipe iz svake grupe idu dalje u eliminacione runde gdje će im se pridružiti osam klubova koji su u Ligi prvaka zauzeli treća mjesta u svojim grupama. Klubovi koji se plasiraju u grupne faze igraće minimalno po tri utakmice kod kuće i tri u gosima u periodu od septembra do decembra, a u julu i avgustu, umjesto dosadašnja tri pretkola igraće e četiri.

Ukupno, u okviru Evropske lige za jednu sezonu odigraće es 204 utakmice, uz učešće 185 klubova iz 53 države.

Uz značajne promjene u sistemu takmičenja, dolazi i novi vizuelni identitet, te drugačiji marketinški i finansijski tretman radi kojeg se sve ovo i dešava. Uvođenje Evropske lige pokušaj je stvranja atraktivnog takmičenja za evropske klubove koji ne mogu učestvovati u Ligi prvaka, obzirom da je od nastanka LP, Kup UEFA postao u najmanju ruku nezanimljiv.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.