Evropski prvak ne želi prerano kući

Večeras rasplet u grupi H

Evropski prvak ne želi prerano kući

Edmir Škorić

Večeras ćemo sazanti i posljednje učesnike osmine finala Svjetskog prvenstva. U okviru posljednjeg kola grupe H sastaju se Španija i Čile, te Švicarska i Honduras.

Evropski prvak i po mnogima jedan od glavnih favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva sastaje se sa Čileom, a pobjedom bi izabranici Vicente del Bosquea osigurali put u osminu finala.

No, Crvena furija neće tek tako lako izaći na kraj sa sjajnim Čileancima, koji predvode grupu H sa šest osvojenih bodova iz prva dva kola. Španija ne može i ne smije previše oklijevati, jer bi neriješenim ishodom skoro sigurno napustili Južnu Afriku, a o porazu i da ne govorimo.

Nakon što su sa natjecanja ispali Francuska i Italija, Španci su u strahu. Čile želi osvojiti večeras barem jedan bod, kako bi izbjegli Brazil u osmini finala, pa je izvjesno, ako Španija završi kao druga, da u prvoj rundi knock-out faze gledamo 'fianale prije finale'. Teško je i zamisliti susret Španije i Brazila. Prava poslastica za nogometne sladokusce, nego šta.

Treba istaći kako su Španci i Čileanci dosad međusobno odigrali sedam utakmica, a Furija nikada nije poražena. Osim toga, još od SP 1986. godine završava na prvom mjestu svoje grupe. Čile, ipak, ima motiv više. Podsjetimo da su iz čileanske reprezentacije poručili kako na SP-u igraju za ljude iz svoje domovine koji su nastradali tokom potresa.

U večerašnjem susretu selektor Marcelo Bielsa ne može računati na kartonirane Matiasa Fernandeza, te Carlosa Carmona. Umjesto njih se u sastavu očekuju Rodrigo Millar i Jorge Valdivia. Što se Del Bosquea na suprotnoj klupi tiče, on ima sve igrače na raspolaganju, pa i Andresa Iniesta, koji je sada i potpuno spreman.

Španija - Čile (Pretoria, 20:30h)

ČILE: Bravo, Medel, Ponce, Jara; Isla, Millar, Valdivia, Vidal; Alexis Sanchez, Suazo, Beausejour

ŠPANIJA: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla; Alonso, Busquets, Xavi, Iniesta; Villa, Torres

U drugom susretu grupe H sastaju se Honduras i Švicarska, trenutno dvije ekipe ispod crte. Honduras ima teoretske šanse, no one su svedene na miminum.

S druge strane, Švicarci potajno iščekuju lošu partiju Španaca i novi kiks, te, dakako, svoj trijumf nad Hondurasom, koji još nije postigao niti jedan pogodak.  Izabranici Ottmara Hitzfelda već zadnjih sedam utakmica ne postižu više od jednog gola, pa je i to malo zabrinjavajuće.

Stoga, General najavljuje ofanzivnu igru i konačno da prorade švicarski napadači. Hitzfeld u večerašnjem susretu ne može računati na Senderosa koji je povrijeđen, te suspendiranog Valona Behramija (zaradio crveni karton u susretu sa Čileom).

Ovaj meč igra se u Bloemfonteinu sa početkom u 20:30 sati, a glavni sudija je Hector Baldasi iz Argentine.

Švicarska - Honduras (Bloemfontein, 20:30)

ŠVICARSKA: Benaglio, Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler; Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes; Frei, Nkufo

HONDURAS: Valladares, Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre; Alvarez, Palacios, Guevera, Espinoza; Pavon, Suazo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije