Evropsko prvenstvo, ipak, samo pusti san

Ronaldo i društvo napunili mrežu Zmajeva

Evropsko prvenstvo, ipak, samo pusti san

Mreža reprezentacije Bosne i Hercegovine je napunjena u revanš susretu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo. Jedno veliko takmičenje i dalje osta samo jedan pusti san. Portugal je na Stadionu svjetlosti savladao naše Zmajeve sa visokih 6:2.

Dosta se očekivalo od ove utakmice. Međutim, treba biti realan i reći da su Portugalci u ovom renutku dosta kvalitetniji. Igrali smo protiv jednog od najboljih igrača na svijetu, ako ne i najboljeg, Cristiana Ronalda. Vjerovatno su mnogi toga bili svjesni, ali nije se očekivala katastrofa u Lisabonu.

Prvi put krv u žilama navijača naše reprezentacije zaledila se u 5. minuti kada je šutirao Cristiano Ronaldo, a Asmir Begović sjajno reagovao. Lopta je na kraju došla do Meirellesa, no veznjak Chelseaja bio je u ofsajdu. Rolando je dvije minute kasnije oboren, a Wolfgang Stark dosudio je slobodan udarac, još uz to naš živi zid postavio je na veću odaljenost, nego što bi trebalo. Jedan od najboljih igrača na svijetu šutirao je sa 30-ak metara i pogodio za vodstvo Portugala.
 

To je bio šok za igrače, navijače... Nismo uspjevali doći do željene igre. Portugalci su nadapali, dok Zmajevi nisu prilazili golu Ruija Patricija. Ronaldo je u 22. minuti još jednom pokušao iz slobodnog udarca, no Begović je sjajno intervenisao. Samo dvije minute kasnije, novi šok. Nani je šutirao sa 30-ak metara i postigao, zaista, sjajan gol. Naš golman nije mogao ništa učiniti. Prišli smo golu Patricija u 32. minuti. Edin Džeko je pogodio prečku, ali ranije je dosuđen ofsajd. 

Nova zabrinutost na licima igrača i navijača u 36. minuti. Nakon manjeg kontakta Hledera Postige i Adnana Zahirovića, potugalski napadač pao je u našem šesnaestercu. Ipak, njemački sudija pokazao je Postigi javnu opomenu zbog simuliranja. Iako nismo imali, može se reći, nikakvu igru uspjeli smo doći do gola. Nakon što je Fabio Coentrao igrao rukom u svom šesnaestercu, Stark je pokazao na bijelu tačku. Zvjezdan Misimović je u 40. minuti preuzeo odgovornost na sebe i vratio Zmajeve u život.
 

Uspjeli smo prvo poluvrijeme privesti kraju. Vrijedna pomena je samo prilika Ronalda iz slobodnog udarca. U drugom dijelu krenuli smo dosta bolje. Safet Sušić nije mijenjao sastav, ali je izvršio neke taktičke izmjene. Ronaldo je u 53. minuti pobjegao našoj odbrani, na kraju zaobišao Begovića, i pogodio za 3:1. Da stvar bude još gora, Stark je Senadu Luliću pokazao put u svlačionicu zbog prigovora i ostali smo sa igračem manje. Portugalci su nastavili dominaciju na terenu, ali Zmajevi se nisu predavali. Nadu nam je vratio Emir Spahić. 

Kapiten naše reprezentacije, nakon jednog lošeg šuta Darka Maletića, našao se neometan na pet metara ispred gola Patricija i pogodio za 3:2. San o EURU 2012 nije dugo trajao. Michael Ruben sjajno je uposlio Postigu koji se sam našao ispred Begovića i pogodio za 4:2. Portugalci su nakon četvrtog gola čuvali loptu u svom posjedu. Novi slobodan udarac za domaće. Nije šutirao Ronaldo. Ali, jeste Miguel Veloso. Veznjak Genoe pogodio je. Tri minute kasnije Postiga postiže svoj drugi gol i postavlja konačnih 6:2. Napunjena mreža naše reprezentacije. Ostaje nam da se samo okrenemo kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.