FA se izvinio porodicama nastradalih

Hillsborough

FA se izvinio porodicama nastradalih

Fudbalski savez Engleske (FA) izvinio se danas gradu Liverpoolu i porodicama 96 navijača koji su nastradali u tragediji koja se 15. aprila 1989. godine dogodila na stadiona Hillsborough na utakmici polufinala FA kupa između Liverpoola i Nothingham Forresta.

Porodice nastradalih navijača jučer su dobile na uvid više hiljada tajnih dokumenata koji su do sada bili nedostupni, a u kojima se vidi da je glavni uzrok najveće tragedije u istoriji engleskog fudbala loša policijska kontrola ulaska navijača na tribine.

"Duboko žalimo zbog ove tragedije, koja nije smjela da se dogodi. Porodice u posljednje 23 godine trpe veliku bol, a FA je naučio lekciju i od tada se u fudbalu mnogo toga promijenilo", izjavio je predsjednik FA David Bernstein.

U tajnim dokumentima koji su sada dostupni javnosti između ostalog može da se vidi kako je policija pokušala svu krivicu da prebaci na nastradale navijače, da su pojedini policajci mijenjali iskaze i da se bez osnova pričalo o tome kako su nastradali bili pod uticajem alkohola i imali kriminalnu prošlost.

U izveštaju lorda Taylora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije. Porodice nastradalih narednih dana će u dogovoru sa advokatima odlučiti o slijedećim koracima. Njima se jučer u ime Vlade Velike Britanije izvinio i premijer David Cameroon.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.