Rusi ih proglasili neprijateljima, igrači anonimusi: Izgubili 46:0, a sada žele u FIFA-inu porodicu

Nova reprezentacija na pomolu

Rusi ih proglasili neprijateljima, igrači anonimusi: Izgubili 46:0, a sada žele u FIFA-inu porodicu

Haris Zilić

U posljednje vrijeme sve više se govori o novim članicama FIFA-e.

Ima tu dosta reprezentacija koje predstavljaju neke od jedinica ili otočja i žele istim putem kao Gibraltar.

Najbliži članstvu FIFA-i je Grenland, ali i jedna otočna državica želi da bude u članstvu FIFA-e.

Riječ je o reprezentaciji Federativne jedinice Mikronezije ili kraće Mikronezija. Zanimljivo da je Rusija pomenutu državu stavila na listu neprijatelja kada su u pitanju trenutna ratna zbivanja i invazija Rusije na Ukrajinu, no vratimo se sportu i fudbalu.

Pomenuta selekcija je 2003. godine igrala na igrama Južnog Pacifika gdje su poraženi od Nove Kaledonije sa 18:0.

Oglasi

U posljednjih 15 godina ne igraju utakmice u sneiorskoj konkurenciji, aktivna je samo U23 selekcija, ali smatraju da su stvorili tim za ozbiljnije domete unutar FIFA-e što je pod velikim upitnikom.

Naime, sredinom 2015. godine U23 selekcija Mikronezije je na Pacifičkim igrama u tri utakmice primila čak 114 golova, što je fudbalski rekord. Izgubili su od 46:0 od Vanuatua, 38:0 od Fidžija i 30:0 od Tahitija.

Igrači su im anonimusi, a i na samom transfermarktu mogu se pronaći samo dva fudbalera to su Jakob Nam i Roger Nakasone koji interesantno ima i državljanstvo Poljske.

Svoje utakmice pomenuta selekcija igra u Abayu na stadionu Yap Sport Complex kapaciteta 2.000 gledatelja.

Pored Mikronezije još neka otočja u Okeaniji imaju selekcije, ali još se nije spominjalo njihovo pridruživanje FIFA-i,riječ je o selekcijama Maršalovih Otoka, Tokelaua, Palaua, Naurua, Tuvalua.

Okeanska zona u FIFA-inim kvalifikacijama za Mundijal ima 11 reprezentacija, a to su Američka Samoa, Novi Zeland, Tahiti, Kokosova Ostrva, Papa Nova Gvineja, Tonga, Fidži, Samoa, Vanuatu, Nova Kaledonija i Solomonska Ostrva.

Zbog veoma slabih reprezentacija najbolji tim iz Okeanije ide u Interkontinentalni baraž, a to je skoro uvijek rezervisano za Novi Zeland, kojeg ostale reprezentacije teško mogu pratiti iako su na momente snagu pokazale selekcije Fidžija, Papa Nove Gvineje i Tahitija, ali nedovoljno za konačan iskorak.

Top Komentari

Bereta
Ovi iz manjeg BiH entiteta na aparatima
5 0
Bhf
E jesu i krenuli,cuj Mikronezija.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi