FIFA i UEFA odlučile: Kosovo neće postati njihova članica

Epilog sastanka u Cirihu

FIFA i UEFA odlučile: Kosovo neće postati njihova članica

A. Haznadarević

Nakon sastanka u Cirihu koji je organizovala FIFA, donesen je zaključak da se odbija članstvo Kosova u FIFA-i i UEFA-i, te da će biti nastavljeni razgovori u vezi sa igranjem prijateljskih utakmica.

Sastanku su prisustvovali zvaničnici FIFA-e predvođeni predsjednikom Seppom Blatterom i generalnim sekretarom Jeromeom Valckom, te sa druge strane predstavnici FSS-a Tomislav Karadžić te generalni sekretar Zoran Laković.

Nakon sastanka FSS je izdao saopštenje za javnost u kojem je predsjednik FSS-a je izjavio:

"Još jednom smo naišli na odličan prijem i razumjevanje predsednika FIFA-e Blatera, njegovih saradnika i svih ostalih učesnika skupa. Mogu da izrazim zadovoljstvo zbog te činjenice, kao i tokom samih razgovora."

"Prisutni su razgovarali i o mogućnosti da se Kosovu omogući da igra prijateljske utakmice. Članovi delegacije FSS su u iscrpnom izveštaju obavijestili nadležne o štetnim posljedicama jedne takve odluke, kako po srpski fudbal tako i po cijeli region."

Glavni zaključak ovog stastanka je da Kosovo ipak neće biti primljeno u članstvo FIFA-e i UEFA-e, a za ovakvu odluku je najzaslužnija UEFA koja se usprotivila članstvu Kosova jer još uvijek nije član Ujedinjenih Nacija.

Međutim, pored toga je zaključeno da će se nastaviti razgovori za davanje dozvole Kosovu za igranje prijateljskih mečeva sa ostalim članicama FIFA-e i UEFA-e:

"Dogovoreno je da predstavnici FIFA, UEFA i FSS nastave sa razgovorima po ovom pitanju u periodu koji je ispred nas, s tim da je najavljeno očekivanje da će konsultacija biti dosta i da će cijeli proces dugo trajati", zaključuje se u saopštenju FSS-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.