FIFA: Messi najbolji u 2009. godini

Još jedna nagrada u nizu...

FIFA: Messi najbolji u 2009. godini

Edmir Škorić

22-godišnji ofanzivac Barcelone, Argentinac Lionel Messi, najbolji je nogometaš 2009. godine u izboru FIFA-e.

Barcelona je osvojila šest naslova ove sezone, a većinu golova postigao je ili asistirao omaleni argentinski krilni igrač Lionel Messi. Tako je na svečanoj gala večeri u švicarskom Zurichu Messi pobijedio u izboru FIFA-e za najboljeg nogometaša 2009. godine.

Lionel Messi je osvojio 1047 bodova, ostavivši daleko iza sebe Cristiano Ronalda (352 boda) i klupskog suigrača Xavija (196 bodova). U ovoj sezoni Messi je postigao 38 golova u 51 odigranoj utakmici, njegov posljednji bio je protiv argentinskog Estudiantesa, kada je Barca osvojila i šesti trofej (Svjetsko klupsko prvenstvo).

Izabrana je i najbolja jedanaestorka sezone, a sačinjavaju je igrači iz španske Primere i engleskog Premiershipa.

To su redom: Iker Casillas (Real Madrid), Dani Alves (Barcelona), John Terry (Chelsea), Nemanja Vidić (Manchester United), Patrice Evra (Manchester United), Xavi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Steven Gerrard (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) i Fernando Torres (Liverpool).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.