Osnovani u aprilu ove godine, ostvarili sve pobjede i postali prvaci, ali u pozadini je "horor"

Sve se može kad se...

Osnovani u aprilu ove godine, ostvarili sve pobjede i postali prvaci, ali u pozadini je "horor"

Edmir Škorić

Zvuči kao naučnofantastični scenario, ali se zaista dogodilo. Ekipa koja je počela sa radom u aprilu ove godine postala je prvak države i to ostvarivši sve pobjede.

Fudbalske priče znaju ponekad da nas ostave bez teksta, zbog ovog ili onog, ali ona koja dolazi iz Turkmenistana je zaista nešto nevjerovatno. 

FK Arkadag je ime novog šampiona u toj zemlji. Doduše, sezona tamo još nije gotova, ali sa četiri kola prije kraja takmičenja ova ekipa je sigurna da im niko neće oduzeti vodstvo na tabeli.

Ako sve bude po planu, završiće sa sa svim pobjedama. Za sada, nakon 20 utakmica, imaju 60 bodova i uvjerljivo su prvi na tabeli. A da stvar bude nevjerovatnija, osnovani su u aprilu ove godine.

Na prvi pogled ova priča djeluje gotovo kao bajka. Problem je u tome što život nije bajka i obično se iza takvih čuda krije prevara. Sve ukazuje da je tako i ovoga puta. Kako prenosi BBC, osnivač kluba je Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši predsjednik Turkmenistana. Bio je šef države na gotovo autoritaran način od 2006. do 2022. godine. Trenutno je predsjednik parlamenta zemlje, a njegov sin Serdar je postao predsjednik.

Sam grad Arkadag osnovan je krajem 2022. godine i očekuje se da će postati novi izlog zemlje. Njegovo ime nije slučajno. To doslovno znači: "zaštitnik" - ovo je bila titula Gurbangulija Berdimuhamedova za vrijeme njegovog predsjedavanja.

Oglasi

Osim toga, nalazi se u blizini njegovog rodnog sela, a cijena izgradnje je bila preko 3 milijarde dolara. Nije ni čudo da je trebao jak klub.

Osnovan je i fudbalski klub u aprilu. Arkadag je kupio najbolje igrače iz lige pred početak sezone, pa stoga ima 20 pobjeda. Nema poraz, samo jedan remi i to u Bugarskoj u prijateljskoj utakmici protiv makedonskog drugoligaša Bese Doberdolla.

Međutim, za to u zemlji nema jakih protivnika. Njegov ligaški rekord je 20 utakmica, 20 pobjeda, 70 postignutih golova i samo 14 primljenih golova.

No, fanovi nisu oduševljeni. Jedan od njih, čije ime nije saopšteno, rekao je za BBC da je u meču protiv Šagadama sudija pogrešno dosudio penal za Arkadag u 91. minutu, zahvaljujući čemu je tim ostvario pobjedu. Ova vrsta pomoći arbitara je uobičajena.

"Arkadag je ubio svako interesovanje za sport u našoj zemlji", rekao je navijač.

Top Komentari

Ma ovaj Arkadag iz turkmenistana je isti kao Borac - Banja Luka, i jedan drugi klub guraju sudije i moraju biti prvaci.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi