Navijači nisu dozvolili da nestane simbol grada: Formirali novi klub, sada su blizu elitnog društva

Ime koje njima puno znači

Navijači nisu dozvolili da nestane simbol grada: Formirali novi klub, sada su blizu elitnog društva

Haris Zilić

Pojedini klubovi nestanu ili jednostavno odu u zaborav, što zbog finansijskih problema ili jednostavno zbog lošeg funkcionisanja unutar kluba.

Posljednji veći primjer su Rangers i Palermo, ali brzo su se vratili na vrhunski nivo pogotovo ekipa Rangersa.

Navijači sada nisu dali da se jedan klub sa sjevera ugasi potpuno.

Litvanski Ekranas je među najtrofjenijim ltivanskim klubovima od nezavisnosti ove baltičke države.

Ekranas u svojim vitrinama ima sedam titula prvak Litvanije i pet trofeja u Kupu ove zemlje.

Međutim, 2014. godine klub je upao u finansijske probleme, nije ispunio kriterije za prijem u A Ligu za sezonu 2015. i nakon toga je proglašen bankrot.

Oglasi

Formiran je novi klub FK Panevezys koji predstavlja grad Panevezys iz kojeg je također Ekranas, međutim navijači nisu dozvolili da ime Ekranas nestane sa litvanske fudbalske scene.

Uz veliku ljubav, napore, građana, navijača, ali i zaljubljenika u fudbal FK Ekranas je obnovljen 2020. godine u vrijeme pandemije koronavirusa.

Upravo ih je korona spriječila da iste godine krenu u svoj fudbalski povratak pa su tako 2021. godine zaigrali u Ligi II trećem rangu litvanskog fudbala koji su osvojili i sada su već dvije sezone u drugoligaškom društvu.

U klubu vjeruju u povratak u litvansko elitno društvo, a pamte ih i većina ljubitelja fudbala jer je Ekranas igrao redovno evropska takmičenja.

Ukupno su odigrali 48 evropskih utakmica, upisali 14 pobjeda, sedam remija i 27 poraza. Igrali su i 20 utkamica u kvalifikacijama za Ligu prvaka gdje imaju pet trijumfa, tri remija i 12 poraza.

U Panavezysu ne žele da nestane ime Ekranasa i sada je na sceni jedan novi klub koji čuva simbol ovog litvanskog grada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi