FK Gradina - zalutali putnik u Premijer ligi BiH

Srebreničani očajni nakon prvih 15 kola

FK Gradina - zalutali putnik u Premijer ligi BiH

Edmir Škorić

Nogometaši Gradine iz Srebrenika neće po dobrom pamtiti prvi nastup u Premijer ligi, barem ne prvi dio sezone.

Gradina je bila furiozna prošle sezone u Prvoj ligi FBiH i na kraju su izborili plasman u društvo najboljih sa sedam bodova prednosti ispred banovićke Budućnosti. Euforija je zavladala Srebrenikom, posebno nakon što je klub počeo sklapati, činilo se, kvalitetnu momčad za Premijer ligu.

 

Redom su dolazili igrači sa svih strana. Iz Zvijezde je doveden iskusni veznjak Amir Hamzić, zatim mladi stoper iz Srbije Miloš Jovančević, Muamer Zoletić iz Slobode, Dražen Savić, Kenan Pirić, Nikola Mikelini, Damir Tosunović, Adin Džafić... 

 

Samir Adnalić imao je dobru ekipu na okupu i dosta zvučnih imena, a s nekoliko dobih igara u pripremnom dijelo sezone činilo se da će ova momčad biti pravo iznenađenje u elitnom rangu. Najveći problem klubu je predstavljala činjenica da svoje utakmice moraju igrati na stadionu Zvijezde u Gradačcu jer je njihov bio u izgradnji.

 

Žrijeb je odlučio da Gradina prve dvije prvenstvene utakmice igra pred svojim navijačima, odnosno u Gradačcu. Po bod su Srebreničani osvojili u tim utakmicama. Prvo remi s GOŠK-om, zatim i Olimpicom. Uslijedio je katastrofalni niz od tri poraza, od čega dva na strani i jedan domaći protiv Veleža.

 

Bod u Orašju protiv Širokog Brijega naslućivao je konačno trzanje Gradine, a onda, od 22. septembra i poraza na Piroti, sve i jedan poraz. Redom su Srebreničani gubili - ukupno devet utakmica.

 

Postala je Gradina tako najbolji protivnik za svakog premijerligaša i prava destinacija za osvajanje bodova. Kako se bližio kraj prvog dijela, klub je bio u sve goroj situaciji. Najteže poraze nanijeli su im Rudar u 15. kolu (4:0 u Prijedoru), te Zvijezda u devetom kolu, kada su crveno-bijeli u Gradačcu slavili sa 5:1.

 

Ukupno je Gradina postigla 11 golova, a primila čak 35, ubjedljivo najviše od svih klubova u ligi. Od 11 golova tri je postigao Alen Turbić, po dva Faris Zeljković, Ermin Huseinbašić i Adin Džafić.

 

Ne dogodi li se nešto spektakularno tokom zime, Gradina će po svemu sudeći morati natrag u prvoligaško društvo. Sa tri osvojena boda u 15 kola jasno da se nema šta tražiti u Premijer ligi. Navijači Gradine i dalje vjeruju u čuda, ali... Već na otvaranju drugog dijela sezone Gradina ima dva gostovanja (GOŠK i Olimpic) i već nakon tih utakmica moglo bi biti definitivno potvrđen njihov status prvoligaša.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Sve u svemu, od Gradine se puno više očekivalo u Premijer ligi. Ono što (ni)su dosad pokazali svrstava ih u najgore ekipe koje su ikad nastupale u najelitnijem rangu bh. nogometa. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.