FK Sarajevo danas slavi 75. rođendan

Za navijače ljubav prema klubu je vječna

FK Sarajevo danas slavi 75. rođendan

S. Mlaćo
Na današnji dan prije 75. godina osnovan je FK Sarajevo.

U bogatoj historiji kluba bilo je, pobjeda i poraza, radosti i tuge, ali za navijače Bordo kluba, ljubav prema voljenom klubu je vječna. Bordo tim nastao je fuzijom sportskog društva Sloboda i Radničkog sportskog društva Udarnik.

Naziv novom klubu, Torpedo, dao je Šefik Maglajlić nakon povratka iz Rusije. Naime, Maglajlić je bio impresioniran fudbalskim znanjem i igrom tima iz Moskve koji se, predpostavljate zvao Torpedo. Ime grada koje klub danas nosi predložio je naš kolega novinar, Mirko Ostojić. Tada glavni urednik Oslobođenja, pa je nakon svega godinu dana ime kluba promijenjeno iz Torpedo u Sarajevo. Svoje prve službene utakmice Sarajevo je odigralo u sezoni 1946/1947., a bordo momčad stigla je do trećeg mjesta u jugoslovenskom kupu.

Zadnji put Sarajevo je u drugoj ligi igralo u sezoni 1957/1958., što ga čini najstarijim prvoligašem u Bosni i Hercegovini. Period koji dolazi poslije donosi Sarajevu velikog Asima Ferhatovića Haseta. Hase u periodu od 16 sezona u bordo dresu postaje najbolji strijelac kluba svih vremena, što je ostao i do današnjeg dana. U sezoni kada je Hasetova karijera naglo prekinuta Sarajevo Bosni i Hercegovini poklanja prvu titulu u Jugoslaviji i tako bilježi do tada najveći uspjeh bosansko-hercegovačkog fudbala. Moglo je Sarajevo i do duple krune te sezone, ispriječio se u Splitu Hajduk i tko zna što još...

Nakon te sezone u okviru Kupa šampiona na Koševo stiže Manchester, sa legendarnim Charltonom, Bestom, Stepneyom, Sadlerom, Crerandom. Nekoliko decenija kasnije gostovanje u Sarajevu će opisati kao jedno od težih u pohodu Manchestera ka prvoj tituli prvaka Evrope. Prva utakmica odigrana na Koševu završena je rezultaom 0:0. "To nije bila nimalo lagana utakmica," rekao je Sadler. "Oni su bili jako, jako težak protivnik," riječi su Stepneya. Crerand se slaže sa suigračima. "Oni su bili veoma dobar tim, dođavola jako dobar tim. O kako su samo snažni bili, ali bili su jako dobra ekipa. Velika je stvar što smo ih pobjedili, velika," njegove su riječi.

Nakon toga Sarajevo ne bilježi najbolje rezultate, ali ovaj period historije kluba ostat će upamćen po dolasku Safeta Sušića, tada momka od 18 godina. Kasnije će Safet biti proglašen najboljim igračem Bosne i Hercegovine svih vremena. Sezona 1980/1981. ostat će upamćena po utakmicama sa HSV-om. Sjajan je bio Pape, ali sjajan je bio i Horst Hrubesch, pa je dalje prošao HSV. U Njemačkoj je bilo 4:2 za domaćine, a na Koševu 3:3. Druga titula na Koševo stiže nakon odlaska Safeta Sušića, historija se ponvalja. Sa titulom osvojenom 1985. Sarajevo postaje najuspješniji bosansko-hercegovački tim. Ratne godine Uslijedlile su ratne godine, a fudbal je kao i mnogo drugih stvari pada u drugi plan. FK Sarajevo 1993. godine izlazi iz Sarajeva i igra humanitarne utakmice. Između ostalog Sarajevo je igralo protiv Parme, a bordo momčad izgubila je rezultatom 2:1, strijelac za bordo tim bio je Almir Turković. Za Parmu su igrala velika svjetska imena poput, Brohlina, Couta, Fiorea, Sensinija, Branca i mnogih drugih. Opkoljeno Sarajevo konačno je dobilo utakmicu 20. marta 1994., snage su odmjerili Sarajevo i Unprofor. Prvu poslijeratnu titulu Sarajevo osvaja 1999. godine kada bordo momci završavaju ubjedljivo prvi na tabeli.

Oglasi

Nakon toga nekoliko godina je trajao sušni period bordo momčadi. Kup je međutim osvojen dva puta 2002. i 2005. godine, a Sarajevo ostvaruje dobre rezultate u Evropi. U Istanbulu bordo momčad nakon 0:2, dolazi do 2:2, ali je Besiktas bio jači i u revanšu ubjedljivo slavi. Bolje je Sarajevo bilo i od Rapida, sa Koševa su se Rumuni vratili pognutih glava nakon poraza 1:0. U revanšu nakon grešaka Sarajeva Rumuni slave 2:0 i prolaze dalje. U toj sezoni Sarajevo dolazi i do druge titule prvaka. Sarajevo potom izlazi u Evropu i nakon lakšeg zadatka u prvom pretkolu Lige prvaka, bordo momčad je otišla na megdan Genku. Svim ljubiteljima bordo boje zauvijek u sjećanju će ostati gol Veldina Muharemovića nakon sjajne asistencije Almira Turkovića. Pobijedilo je Sarajevo rezultatom 2:1. U revanšu i pored poraza na Koševu bordo tim prolazi u treće pretkolo Lige prvaka. Slijedeći protivnik je bio Dynamo Kiev koji je ipak bio prejak za bordo momčad.

Uslijedile su sušne godine u domaćim natjecanjima, Sarajevo ne osvaja trofeje, ali igra odlično u Evropi. U sezoni 2009/2010. Sarajevo postaje prvi tim u Bosni i Hercegovini koji je izbacio dva nositelja. Prvi su nastradali Slovaci, Spartak iz Trnave. Potom je nakon penala Sarajevo na Koševu eliminisalo i švedski Helsningborg. Naredno kolo donijelo je posljednju prepreku za ulazak u grupnu fazu. Ispriječio se Cluj i stativa nakon udarca Hadžića. U posljednjim nastupima u Evropi Sarajevo je eliminisalo još jednog favorita, Levski iz Sofije, sjajan je bio Husejinović, a gosti su u Bugarsku otišli pognutih glava.

Sezonu 2018./2019. Sarajevo nije otvorilo na najbolji mogući način. Težak poraz od Atalante i lošije igre u prvenstvu nadvile su na Koševo oblak sumnje, no Musemićeva mašinerija se zahuktala i na koncu po prvi put u svojoj historiji osvojila duplu krunu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nakon toga bordo tim je osvojio naslov prvaka naše zemlje, a prošle sezone trofej Kupa BiH.

Danas je bordo tim četvrtoplasirana momčad

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi