FK Sarajevo: Na Koševu sve miriše na titulu...
Sarajevo je u jesenjem dijelu sezone upisalo 13 pobjeda, četiri remija i dva poraza, a niko od konkurenata za titulu (Zrinjski, Željo, Široki) nije uspio savladati Musemićeve izabranike

Analiza prvog dijela sezone

FK Sarajevo: Na Koševu sve miriše na titulu...

Izabranici Husrefa Musemića su pobjedom nad Čelikom okončali polusezonu iz snova. Sarajevo je, tako, na zimsku pauzu otišlo kao prvoplasirana ekipa Premijer lige, sa pet bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca - Zrinjski.

Nakon blijede prošle sezone i ljetne "reorganizacije", nova sezone za Sarajevo je počela loše, jako loše. Poraz od Radnika u prvom kolu, čudesni remi sa Atalantom, razbijanje Mladosti i onda debakl u revanšu sa ekipom iz Bergama. Revanš protiv Atalante je toliko zabrinuo navijače Sarajeva da su mnogi i novu sezonu "bacili u vodu" i prije nego što je ona kako treba počela.

Ipak, ubrzo su stvari došle na svoje mjesto, a pokazalo se da su na Koševu minulog ljeta itekako pogodili sa pojačanjima.

Sarajevo je po završetku prošle sezone ostalo bez standardnih prvotimaca Elvisa Sarića i Miće Kuzmanovića. Međutim, njihov odlazak se nije primijetio.

Prelazni rok na Koševu

Benjamin Tatar i Aladin Šišić su se pokazali i puno korisnijim od Kuzmanovića na krilnim pozicijama, a veznjaci Sarajeva su dobro popunili prazninu nastalu odlaskom Sarića u Južnu Koreju.

Upravo se Benjamin Tatar pokazao kao pun pogodak. Na Koševo je stigao u isto vrijeme kada i Aladin Šišić, a iako je potonjeg povreda spriječila da se u potpunosti nametne, Tatar nije imao tih problema i većim dijelom ove sezone bio je ofanzivni motor ekipe.

Tatar je u 16 odigranih mečeva direktno učestvovao u 15 golova, pošto je upisao sedam asistencija i postigao osam pogodaka. Drugo veliko pojačanje Sarajeva, ispotavilo se, bio je povratnik na Koševo Haris Handžić.

Handžić možda nije bio potreban Plemićima koji su se lako odrekli njegovih usluga, ali je u klubu u kojem je i ponikao pokazao da je vrhunski napadač.

Već njegov gol protiv Atalante je pokazao sa koliko sampouzdanja i rutine igra u svojoj 28. godini, a ni činjenica da ga je Musemić odlučio koristiti kao džokera sa klupe nije umanjila njegov doprinos ekipi.

Svaki njegov ulazak sa klupe značio je momentalnu opanost za protivnički gol, pa je tako ovu polusezonu okončao sa pet pogodaka u PL. Njegova statistika je još impresivnija kada se zna da je u Premijer ligi odigrao tek 320 minuta (gol svake 64 minute).

Mersudin Ahmetović, klasa za sebe

Ipak, okosnicu napada Sarajeva i u ovoj sezoni čine iskusni Mersudin Ahmetović i Krste Velkoski. Makedonac je nebrojeno puta ove sezone pokazao da je fudbalski majstor, dok je Ahmetović potvrdio svoju klasu i veliki je "krivac" za najubojitiji napad Sarajeva od osnivanja Premijer lige.

Postigao je Ahmetović devet od 43 gola Sarajeva u jesenjem dijelu prvenstva, ali je svojim fudbalskim znanjem omogućio drugim ofanzivcima sa Koševa puno prostora zadnjoj trećini terena.

Iako je to u prošlosti znao biti slučaj, Ahmetović u ovoj polusezoni nije bio korišten tek kao meta za ubacivanja sa boka, već je gradio, spuštao lopte i odvlačio po 2-3 protivnička defanzivca i tako ostavljao puno prostora krilima Sarajeva, koja su tako dobila puno više prilika da ulaze u sredinu i prodiru direktno ka golu protivnika.

Kada je u pitanju vezni red Sarajeva, mnogi su se brinuli kako će sve izgledati bez Elvisa Sarića. Međutim, nije bilo potrebe za "izmišljanjem". Adukor (po mogućnosti) i Stanojević su dosta dobro odrađivali svoj posao, Ljuban Crepulja je potpuno preuzeo kontrolu nad sredinom terena, a Amar Rahmanović savršeno odradio posao spajanja veznog reda i napada.

Odbrana Sarajeva je primila samo 15 golova u 19 kola (treća odbrana lige), ali je ipak i pokazala dosta ranjivosti. Zadnja linija ekipe sa Koševa je u momentima znala biti dosta ranjiva na kontranapade, a pogrešna postavljanja defanzivaca su u nekoliko navrata direktno "kumovala" golu protivničke ekipe.

Ipak, riječ je uglavnom o greškama izazvanim nedostatkom iskustva i čestim povredama defanzivaca (Musemić je isprobao nekoliko sastava zadnje linije), dok volja i zalaganje nikako nisu izostali, a ubojiti napad Sarajeva se pobrinuo da greške odbrane budu brzo zaboravljene. Ne treba zaboraviti ni mladog golmana Vladana Kovačevića koji je u nekoliko situacija znao pokazati nesigurnost, ali i spektakularno sačuvati svoj gol i nagovijesititi da će u godinama koje dolaze biti neprikosnovena jedinica na Koševu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Odlična transformacija Sarajeva iz odbrane u napad i česti ulasnici krilnih fudbalera u sredinu omogućili su puno ofanzivnije uloge bekovima Sarajeva, pa smo ove sezone mogli vidjeti i njihov veliki doprinost napadačkim akcijama ekipe sa Koševa.

Kada se sve uzme u obzir može se zaključiti da je Sarajevo apsolutno zasluženo prvoplasirano nakon prvog dijela sezone, a ukoliko ekipa sa Koševa ove zime uspije zadržati sve svoje bitne igrače, Zrinjski će imati jako težak zadatak na proljeće - želi li još jednom odbraniti titulu prvaka BiH.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Tarik3241
Majmuni majmuni manijaci sa grane evo idu horde zla nose vam banane
34 5
Fcs
SARAJEVO ŠAMPION !!!
32 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi