FK Sarajevo na regionalnom sastanku ECA-e

FK Sarajevo na regionalnom sastanku ECA-e

O. Lekić

Devetog maja tekuće godine u glavnom gradu Rumunije održan je regionalni sastanak članica i pridruženih članica ECA za istočnu Evropu.

Na sastanku su prisustvovali klubovi iz Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o svim temama koje su u dodiru sa radom ECA, a najviše o Memorandumu o razumijevanju koji je potpisan krajem marta sa UEFA-om, a gdje su već pripremljena dva Aneksa i to prvi o osiguranju igrača od povreda dok igraju za A reprezentacije ukoliko se isti odigravaju u okviru kalendara FIFA International Match Calendar (IMC). Osiguranje pokriva gubitak u isplaćenim plaćama, a prema važećem ugovoru između igrača i kluba, koji je ovjeren u savezu.

Važno je napomenuti da u sezoni 2012/13 UEFA takmičenja počinje primjena novih pravila, koja je vrlo bitna, i to što će u kvalifikacijskim ciklusima igrač biti suspendiran nakon trećeg žutog kartona, a onda nakon petog.

Uvedena su i nova pravila. Trava mora biti pokošena na maksimalnoj visini do 30 mm, kako na treningu dan prije meča, tako i na dan odigravanja meča (MD), te pravilo da na A listi klubovi u UEFA takmičenjima moraju imati 2 golmana. Kod prekinutih mečeva isti se nastavljaju od mjesta prekida.

Ispred FK Sarajevo sastanku je prisustvovao zvanični predstavnik pri ECA-i g. Mirza Kurtović, oficir za vezu sa UEFA:

"U narednom periodu počinju razgovori o mogućnosti organizacije regionalne lige kao generatora prihoda za klubove koji se ne uspiju kvalificirati za grupne faze UEFA takmičenja. Napravljena je i prezentacija primjene pravila Finansijski Fair Play", kazao je Kurtović za službenu stranicu FK Sarajevo i dodao:

"Blaža implementacija "pravila tačke pokrića" (tj. da klubovi troše ono što zarade) kreće od juna 2012. Iz ovog se izuzimaju svi troškovi (dugovi) po osnovu omladinskog pogona i razvoja infrastrukture. Klubovi sa budžetima manjim od 5 miliona Eura su izuzeti od sankcija, ali moraju podnositi redovne izvještaje", zaključio je Kurtović.

Jedan od zaključaka sastanka jeste da se mogućnosti za zakazivanje prijateljskih susreta premalo koriste. Stoga, svi timovi su ohrabreni da što prije najave svoje planove za ljetne pripreme, te termine u kojima planiraju odigravanje prijateljskih utakmica u ovom periodu.

Kao gosti ECA-e svi učesnici sastanka u Bukureštu prisustvovali su finalu UEFA Europa League, u kojem je Atletico Madrid savladao Athletic Bilbao sa 3-0.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti