FK Sloboda danas slavi 102. rođendan

FK Sloboda danas slavi 102. rođendan

E. Škorić

Davne 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, u gradu soli je osnovan FK Sloboda.

Učo je okupio entuzijaste, uglavnom radnike, zanatlije, ugledne ljude Tuzle i sjeveroistočne Bosne, iznio im ideju i tog 30.novembra osnovao RSD ''Gorki''.

1927. godine klub je promijenio ime u „Sloboda“, najljepše ime na svijetu koje s ponosom nosimo i danas uz titulu jednog od najstarijih sportskih kolektiva u regionu.

"Prošli smo zabrane, progone, uspone i padove, pobjede i poraze, radosti i tuge...Cijeli vijek postojanja! Danas slavimo 102. rođendan!", saošteno je iz FK Sloboda.

Ovom prilikom prenosimo tekst sa zvanične stranice tuzlanskog kluba:

Na zelenom terenu imali smo uspona i padova, igrali Zonsku ligu, a 1958. godine smo ostvarili plasman u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Godinu kasnije po prvi put Crveno – crni su u eliti! Nastup u društvu najboljih trajao je tek jednu sezonu, no od 1969. godine stalni smo član najvišeg ranga jugoslovenskog fudbala. Sve do raspada bivše zemlje Sloboda je bila stabilan i neugodan protivnik.

Osvojili smo Kup prvoligaša 1971. godine kada smo u finalu savladali Željezničar (1:0). Iste godine stigli smo i na korak do osvajanja Kupa Maršala Tita, no Crvena zvezda je bila uspješnija. U jugoslovenskoj ligi trofejom Fer - playa okitili smo se šest puta.

Prvi nastup na međunarodnoj sceni ostvarili smo u sezoni 1976/77. Kup UEFA i dvoboj protiv španskog Las Palmasa. Bilo je to prvi put da su Crveno – crni pokazali svoje umijeće u jednom inostranom takmičenju. Nakon ovog izazova uslijedio je i zapažen nastup u Rapan kupu 1984. godine, a nakon rata Crveno – crni su još tri puta igrali na međunarodnoj sceni.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U okvirima bh. fudbalskih takmičenja sedam puta smo igrali finala Kupa. Naš klub je stabilan premijerligaš. Naša politika je rad i proizvodnja domaćih igrača, fair play na terenu i čuvanje istinskih sportskih vrijednosti od čega nećemo odustati.

Naše boje su crvena i crna – MI SMO FK SLOBODA!

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bk123
FK Sloboda i svim navijačima sretan rođendan puno uspjeha i jošš puno godina
8 0
emanuelmacron
za 102 godine nikada nismo ni blizu bili prvog,a prvi ulazak u evropu Las palmanas istreso gace na nama, 1 vijek trajemo a gaca nemamo,toliko o 1d nom vijeku,postojanja .BUdala se hvali a pametan stidi.
0 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi