FK Sloboda: Saopštenje za javnost

FK Sloboda: Saopštenje za javnost

Adnan Beganović

U FK Sloboda danas su održali press konferenciju povodom dešavanja na utakmici 16. kola Premijer lige BiH (FK Sloboda – FK Sarajevo), a iskoristili su i priliku da se osvrnu i na žalbu FK Sarajevo na nastup Stefana Gavarića.

Predsjednik Upravnog odbora FK Sloboda Salih Šabović i Bahrudin Bajramović predsjednik Skupštine ovog kluba a ujedno i komesar za bezbjednost Slobode, prije svega su zatražili od nadležnih gradskih i kantonalnih institucija da poduzmu dodatne mjere, kako Tušanj u narednom periodu ne bi bio mjesto navijačkih incidenata sa mnogo težim posljedicama.

Podsjećamo da je na spomenutoj utakmici došlo do sukoba gostujućih i domaćih navijača, koji je za posljednicu imao tjelesne povrede više od deset osoba.

Kako su istakli u Slobodi, oni su u organizaciji utakmice visokog rizika poduzeli sve mjere bezbjednbosti u skladu sa Zakonima TK-a i propisima NSBiH-a, kako bi stvorili bezbjedne uslove za sve posjetitelje na ovom susretu. Međutim, dolaskom veće skupine navijača iz Sarajeva u poluvremenu utakmice, cjelokupni plan organizacije je bio poremećen i rezultirao je incidentom.

* U dopisu udruženju navijača Sarajeva smo naveli da na jedinoj tribini koju imamo možemo primiti samo 150 njihovih članova, što je u skladu sa propisom NSBiH-a od obaveznih pet posto ulaznica za gostujuće navijače. Povratnu informaciju od njih nismo dobili, te u skladu sa tim smo planirali bezbjednost. Dok je na gostujućoj tribini i bila ta skupina od 150 navijača, nije bilo problema. Međutim, dolaskom u grad više od 500 navijača Sarajeva, MUP je iskoristio ovlasti koje nema i te navijače sproveo na stadion, što je rezultiralo kasnijim neredima – istakao je između ostalog Bahrudin Bajramović.

Iz Slobode su apelovali da se u ubudućem periodu ovakve stvari ne dešavaju i da ovaj incident bude opomena svima koji učestvuju u organizaciji svake naredne utakmice, jer se dovodi u pitanje sigurnost građana koji na stadion dolaze isključivo radi sporta i korektnog navijanja.

Po pitanju žalbe FK Sarajevo na nastup Stefana Gavarića, sekretar Slobode Ekrem Ibrić je prezentirao ispisnicu iz FK Olimpik na kojoj nije navedeno da Gavarić nema pravo nastupa, kao što je to slučaj sa ispisnicom iz FK Jedinstvo za Igora Mostarlića, na kojo je slučaj kazne zabrane igranja jasno istaknut, što je obaveza onoga ko izdaje ispisnicu.

Također, u Slobodi navode da je u slučaju kada igrač koji dolazi u novi klub, a ima određene kazne iz ranijeg perioda, dužan sa određenom obavijesti reagovati i NSBIH, jer niti jedan klub ne može voditi evidenciju kartona za sve igrače u takmičenjima pri NSBiH-u.

U Slobodi se nadaju da će ukoliko i dođe do odlučivanja o žalbi po ovom slučaju, NSBiH utakmicu registrovati postojećim rezultatom, jer oni ne snose odgovornost i ukoliko je Gavarić i igrao pod suspenzijom. Klub o tome nikada zvanično nije obaviješten, niti je mogao znati da ovaj igrač nema pravo nastupa.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.