France Football: Katar kupio SP, Platini podmićen?

Optužbe na račun članova FIFA-e

France Football: Katar kupio SP, Platini podmićen?

M. Šljivak

Francuski magazin France Football objavio je danas dokument na 20 stranica u kojem se navodi da je Katar kupio organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine, a navodi se i kako je jedan od glavnih aktera pregovora bio aktuelni predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Katar je izabran za domaćina SP-a ispred Japana, Južne Koreje, Asutralije i SAD-a, a Katrani su odbili 14 od 22 glasa Izvršnog komiteta FIFA, te su na taj način dobili organizaciju ispred velikog favorit SAD-a.

Platini je priznao da je glasao za Katar ubrzo nakon objavljivanja rezultata glasanja, a bivši potpredsjednik FIFA-e Jack Warner nagovjestio je da su četiri člana komiteta primili oko 20 miliona eura kako bi glasali za Katar.

France Footbal nije objavio kompletan materijal, te se u narednim danima očekuje da objave sve materijale oko korupcije u FIFA, gdje bi navodno glavnu ulugo igrao Michel Platini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.