Francuski savez od UEFA-e traži da klubovi ne budu kažnjeni, predsjednik Lyona moli za nastavak lige

Šta će biti odlučeno?

Francuski savez od UEFA-e traži da klubovi ne budu kažnjeni, predsjednik Lyona moli za nastavak lige

Esmer Oštraković

Francuski nogometni savez poslao je dopis UEFA-i u kojem od njih traži da opravda prerani prekid svojih takmičenja, te da zbog toga ne kazni njihove klubove.

Prošlog mjeseca UEFA je evropskim ligama nametnula rok da se do 25. maja izjasne da li že zavrpiti ili će prekinuti svoja nacionalna prvenstva.

Naravno morali su postojati valjani razlozi za prekid lige, a to su službeni nalog vlade o zabrani sportski događaja, te nepremostive ekonomske probleme koji onemogućavaju završetak sezone.

Francuski savez je tada morao donijeti odluku da prekine prvenstvo jer je vlada zabranila sportske događaje, čak i bez publike, sve do septembra.

Tada su određen i klubovi koji će naredne sezone nastupiti u Ligi prvaka, kao i u Evropskoj ligi, te su tada neki klubovi izgubili svoje mjesto, a jedan od njih bio je Lyon.

Upravo predsjednik Lyona nakon toga poslao je otvoreno pismo francuskoj vladi u kojem navodi da se sport nalazi u "nezapamćenoj ekonomskoj i socijalnoj krizi".

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Tako je Francuska liga postala jedina od svih pet najjačih liga u Evropi koja je prekinuta i to čini se prerano.

"Možemo li reči da je 2. juni odlična prilika da se ispravi greška koja se odnosi na francuski fudbal i omogući, sa zdravstvenim protokolom koji se koristi svugdje, da se treninzi nastave tada, te da se prvenstvo ipak nastavi u julu ili augustu", napisao je Jean-Michel Aulas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi