Čolpa: Kada bih ja pričao neke stvari, mnogi bi zanijemili
Zmajevi su jedna od tri evropske selekcije koje u novembru neće igrati utakmicu/e. Nije se moglo u Rusiju, pa nismo dogovorili ni sa kim.

Član Izvršnog odbora N/FSBiH

Čolpa: Kada bih ja pričao neke stvari, mnogi bi zanijemili · Intervju

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon odgađanja utakmice s Rusijom, jedna je od rijetkih koja u novembru neće igrati prijateljsku ili prijateljske utakmice. Na tu temu za SportSport.ba govorio je Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora N/FSBiH, te objasnio razloge donošenja odluka u vezi s potencijalnim novembarskim mečevima. 

Dok mnoge druge reprezentacije koje ne igraju na Svjetskom prvenstvu budu igrale prijateljske utakmice, izabranici Ivayla Peteva ranije će na pauzu.

N/FSBiH je početkom septembra mjeseca potvrdio odigravanje utakmice s Rusijom, koja je na kraju odgođena. Bilo je govora o utakmici s Marokom, no ni od toga neće biti ništa.

Član Izvršnog odbora N/FSBiH Fuad Čolpa u razgovoru za SportSport.ba objasnio je kako je i zašto došlo do odluke da se prihvati ponuda Rusije, zašto je utakmica odgođena, zašto neka druga nije dogovorena...

Utakmica s Rusijom je odgođena, a Vi ste na sjednici Komiteta za hitnost glasali za odigravanje te utakmice. Jučer čitamo izjavu gdje ste rekli da bi bilo teško okupiti najbolji tim u novembru, zašto?

"To su druga pitanja bila. To je pitanje eventualne utakmice za taj termin, ne za Rusiju. Dvije su opcije bile za utakmicu umjesto Rusije, Rusija je adaktirana. U suštini davno, čekao se datum, ona je adaktirana. Nije bilo priče, neko me je pitao, ne znam ko, zašto se ne igra s Marokom ili ta neka druga utakmica. Ona bi bila tri dana ranije i u tom sam kontekstu rekao bilo bi teško okupiti tim, a imamo kasnije i kolo prvenstveno. Išla bi vjerovatno reprezentacija kao što je u Ameriku (2021. u decembru, op. a.) iz Premijer lige, ali bilo bi strpano. Nismo ni razgovarali o tome, ali bi bilo suvišno rizikovati da ide protiv takve jedne reprezentacije, a uoči Svjetskog prvenstva."

Oglasi

A zašto ne bi išao A tim?

"A tim ne može, imaju utakmice, pripreme i sve to skupa."

Vidimo da su skoro svi dogovorili prijateljske utakmice. Evo iz regiona jedino mi ne igramo prijateljske utakmice u ovom terminu.

"Pazi jednu stvar, neko je birao protivnika prema mjeri. Eto, to je to."

Mi nismo mogli naći nikoga prema mjeri?

Oglasi

"Nismo dobili finansijsku ponudu dobru i bio je to jedan od razloga što je bilo s Rusijom. Stvoreni su uslovi da se ne igra, utakmica se ne igra i to je to."

Zbog čega je odgođeno s Rusijom? Je li zbog pritiska javnosti ili zbog toga što su se neki reprezentativci javno oglasili i rekli da ne žele putovati?

"Utakmica nije odgođena zbog nikakvog pritiska, niti išta. Samostalno smo odlučili i rekli da neće niti javnost niti bilo ko odlučivati o radu Izvršnog odbora, odnosno Odbora za hitnost. Ja sam igrom slučaja tada bio u Odboru za hitnost, a inače u Izvršnom odboru. Vezano za to utakmicu smo odgodili za neka druga i bolja vremena, na neodređeno vrijeme. Kada će to doći, vidjet ćemo. Ono su bili drugi razlozi, očekivalo se da će UEFA sankcije skinuti Rusiji za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i to smo znali za tu sjednicu i bilo je riječi da će se skinuti sankcije. Nisu skinuli sankcije, kad je zasjedala UEFA četiri-pet dana poslije toga, nisu dozvolili Rusiji da ide vjerovatno iz razloga jer su stigli obrzi na političkoj sceni, a to ne bih želio da komentarišem."

Ako ste dogovorili utakmicu s Rusijom i planirali povesti tim iz Premijer lige, zašto ste dogovorili na termin kada se igra kolo?

"Niko nije rekao šta će se povesti tada. To niko nije nigdje rekao niti sam ja rekao, niti je bilo ko od članova Odbora za hitnost, niti predsjednik, niti bilo ko drugi rekao da bi se poveo bh. tim iz Premijer lige, znači to su bile insinuacije. To bi se odlučivalo i vidjelo bi se da li bi i ovo s Marokom išla ova selekcija, da je bila utakmica. Nije više o njoj bilo riječi. Bilo je ponuda nekih, ali Bože moj, nije se našlo adekvatno i to je to. Utakmica bi bila ranije tri-četiri dana nego što je ova bila planirana i nije se uklapala. Da je bila neka finansijska ponuda dobra, ne vidim razloga zašto se ne bi okupili svi i išli. 

Oglasi

Problem je što niko nije platio da mu dođemo?

"Pazi jednu stvar, uzimaju se svi razlozi i finansijska ponuda. To je jedan ekonomski razlog, odlučujući. Ne bi niko džaba utakmicu da igra, u ovom momentu i reprezentacija Bosne i Hercegovine vrijedi za nekog. Bila je u tom momentu za Rusiju. Dobijale su se pare, dobijao se besplatan put, letenje pedeset igrača, stručnog štaba. To je jedan bio motiv u onom ad hoc odgovoru i uzimajući u obzir da je UEFA dala odobrenje, da nema nikakvih problema za utakmicu, nema sankcija. Motivi su bili i to što smo imali informacije da će se 70% sankcije skinuti. A znaš, danas se nešto desi u tom prokletom ratu, a prekosutra je to već druga priča. Bili smo gotovo, hajde neću reći sigurni, ali bilo je riječi i blizu je bilo da se skine. Možeš se sjetiti, četiri stvari su se desile dva dana prije skidanja sankcija, odnosno dan. Zamisli sad raspravljati o tome, to je skinuto maltene odmah s dnevnog reda.

Znači još tad je odmah otpala opcija da se igra s Rusijom, ali je sada samo formalno potvrđeno?

"To je otpalo, hajmo reći, iz jednog karaktera. Koliko ja znam, tako je bilo i to je to. Predsjednik je bio prekorektan što se tiče toga i to je to. Prekorektan je bio što se tiče odgađanja utakmice i sve skupa, uvažavajući i mene kao člana Izvršnog odbora koji je od mnogih napadnut i sve skupa kritika popio. A da ti kažem jednu stvar - na sjednici Izvršnog odbora, ne dajem da je neko veći patriota od mene. Kad bih ja pričao neke stvari, mnogi bi zanijemili. Šta sam ja učinio, šta sam ja radio, koji sam ja patriota i koji sam ja humanitarac i koji sam ja čovjek. Ja svijetla obraza hodam, uzdignute glave. Mene niko ne može niti kupiti niti sa mnom raditi šta hoće. Ja sam svoj čovjek, izgrađen, a šta sam za ovu državu dao... Kad bih ih poredao sve skupa, morali bi orden da mi daju. Znaju to u Općini Stari grad i dalje. Svako na svoj način razmišlja, a niko ne razmišlja da ugasi sebi gas i da se ne grije na ruski plin. Mole Boga da ne poskupi, a što se mene tiče, šta ću mu ja. Ja se maksuz ne grijem, da ti odmah kažem. Makar to bojkotujem."

Ne grijete se na ruski plin?

Oglasi

"Haha, ja nemam plina. Da ti kažem jednu stvar, nisam ni ja od juče, je*i ga. Neki sam advokat, ja sam završio pravo kad je to se završavalo i jedan od rijetkih koji je sve ispite sem jednog iz prve dao, gdje sam najjači bio iz historije i išao na takmičenja iz toga."


"Ima jedan tu koji je nekorektan ispao prema svima, ali o tom potom."

Ko?

"Pa, analiziraj sve i Odbor za hitnost i sve skupa kako se dešavalo. Svi hoće i svi znaju, ja kažem da nema nikakvih problema i onda neko povuče potez. Ne mogu ti to reći, piši ti, ja nemam oraha u džepu."

Tako je Bosna i Hercegovina ostala jedna od tri reprezentacije iz Evrope koja u novembru neće igrati prijateljsku utakmicu. Osim nas, protivnika po mjeri još nisu našli Ukrajina i Sjeverna Irska. 

Top Komentari

Lavillenie
Majku bi prodao vlasima za poziciju hebo te onaj ko te napravi
20 1
Brazuka
****o vicino ti, duric, pilav, sarajcic , alkos mirsad drljevic, lazni ratnik muris jabandzic i ostala uigrana ekipa. Obična spadala koja su veća zla od vice. Sreća pa ste kupili Bhf pa oni šute . Sve vam se vratilo aBd
19 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi