Fudbalska bajka iz Gladbacha

Od baraža za opstanak do borbe za naslov

Fudbalska bajka iz Gladbacha

Ekipa koja je prošle sezone jedva izborila opstanak u Bundesligi, a ove sezone je jedan od kandidata za naslov prvaka Njemačke, definitivno zaslužuje poštovanje.

Najprijatenije iznenađenje u fudbalskoj Evropi ove sezone dolazi iz, uslovno, malog njemačkog grada Moenchengladbacha.

Moenchengladbach je grad od nešto više od 200.000 stanovnika i nalazi se blizu njemačke granice sa Holandijom. Poznat je po vozačima Formule 1 Nicku Heidfeldu i Heinz-Harald Frentzenu, filozofu Hansu Jonasu, ali najviše po jednom od najtrofejnijih njemačkih klubova svih vremena, ponosu grada, Borussiji.

Slavna istorija


Borussija je do sada pet puta bila prvak Njemačke, tri puta su podizali naslov namijenjen osvajaču Kupa Njemačke, dok su u dva navrata bili pobjednici Kupa UEFA, današnje Evropske lige. Gladbach ima više od 40.000 registrovanih navijača i po tome je šesti klub u Njemačkoj.

Međutim, vremena kada je Borussija harala Bundesligom prošla su prije više od 30 godina. Gladbach je naslove prvaka Njemačke osvajao u sezonama 1969/70, 1970/71, 1974/75, 1975/76. i  1976/77, ali do ove sezone više nisu ni bili blizu vrha.

Prošla sezona donijela je Borussiji baraž sa opstanak u društvu najboljih. U baražu su na jedvite jade u dvije utakmice ukupnim rezultatom 2:1 bili bolji od Bochuma, te ostali i ovu sezonu u Bundesligi. Međutim, niko nije mogao ni slutiti šta se sprema.

U utrci za naslov prvaka


Nakon 19 odigranih kola Bundeslige ove sezone, Borussija iz Moenchengladbacha nalazi se na četvrtoj poziciji, sa bodom zaostatka za vodećim trojcem, Bayernom, Dortmundom i Schalkeom. U borbi su ne samo za mjesto koje naredne sezone vodi u evropska takmičenja, već se s punim pravom mogu svrstati u najuži red kandidata za naslov prvaka Njemačke. Pretprošlo kolo na Borussija Parku to je na svojoj koži osjetio Bayern, koji je kući u Minhen ispraćen sa tri gola u mreži (pobjeda 3:1), dok su jučer protiv Gladbacha oružje položili i fudbaleri Stuttgarta (3:0).

Predvodnik sjajne generacije fudbalera iz Gladbacha je Marco Reus, dijete imenjaka iz Dortmunda, u čije se redove vraća na kraju ove sezone u transferu vrijednom 17,5 miliona eura.

Međutim, navijači kluba sa granice Njemačke i Holandije ne bi trebali brinuti, jer je omladinski pogon Borussije jedan od najuspješnijih, ne samo u Njemačkoj, već i u Evropi. Iz omladinskog pogona u seniorski tim redovno su izbacivani igrači, koji su 70-tih godina prošlog vijeka harali Bundesligom, dok su i u Evropi donijeli dva trofeja u svoj grad.

Dva puta osvajali Kup UEFA


U sezoni 1974/75. Gladbach je u finalu Kupa UEFA bio bolji od Twenta, a  u sezoni 1978/79. u finalu ovog evropskog takmičenja poražena je beogradska Crvena zvezda. Borussija je i dva puta izgubila u finalima Kupa UEFA, 1973. godine od Liverpoola i 1980. godine od Eintrachta iz Frankfurta.



Borussija je tokom svoje bogate istorije stvorila veliki broj sjajnih igrača. Sadašnji trener minhenskog Bayerna Jupp Heynckess igračka je legenda ove ekipe, a bijelo-zeleni dres su nosili još i Stefan Effenberg, Lothar Matthäus, Günter Netzer, Oliver Neuville, Patrik Andersson... a od igrača iz novije generacije svakako vrijedi spomenuti, osim Reusa, još i sjajnog mladog golmana Marc-Andre ter Stegena, te Bosanca Marka Marina, sadašnjeg člana Werdera.

Vratimo se ovu sezonu iz snove za Gladbach. Nakon što su izborili opstanak prošle sezone, glavni i jedini cilj za ovu sezonu bio je izbjegavanje ponovonog baraža ili direktnog ispadanja. Da je neko treneru ove ekipe Lucianu Favreu uoči početka sezone rekao da će se njegova ekipa boriti za naslov prvaka Njemačke, Švajcarac bi mu vjerovatno rekao da je lud. Ali, upravo je to slučaj i to bez ijednog velikog pojačanja i višemilionskog transfera.



Bajka Borussije iz Moenchengladbacha ove sezone je jedna od najljepših fudbalskih priča. Nešto kao što je to nekada bio Nottingham Forrest, Kaiserslautern ili Deportivo la Coruna. Dokaz da i, uslovno rečeno, mali klubovi mogu pomrsiti račune skupim ekipa, prepunim zvjezda i zvjezdica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.