Fudbalska institucija BiH zvana Velež Mostar

Rođeni danas slave 90 godina postojanja

Fudbalska institucija BiH zvana Velež Mostar

Na današnji dan prije tačno 90 godina osnovana je jedna od fudbalskih institucija u Bosni i Hercegovini, Fudbalski klub Velež iz Mostara.

Velež je osnovan 1922. godine u Mostaru, ali je uoči početka Drugog svjetskog rata, 1939. godine, zabranjen. Sa radom je nastavio 1945. godine, kada je u grb kluba stavljena petokraka, koja je i dan danas simbol slavnog mostarskog kluba.

 

Prvi kapiten Veleža bio je Lazar Radić, a prvih godina svog postojanja Rođeni su igrali samo prijateljske utakmice. Ipak, u sezoni 1934/1935. Mostarci su ostvarili prve zapaženije profesionalne rezultate.

 

Međutim, kako je Velež uvijek bio komunistički orijentisan, rad mu je zabranjen 1939. godine, da bi sa se po kraju Drugog svjetskog rada nastavilo sa radom.

 

Velež je po prvi put u Prvu saveznu ligu Jugoslavije ušao 1952. godine, a u tadašnjoj ekipi su igrali: Žarko Barbarić, Mensud "Peko" Dilberović, Dane Prajo, Anton Bolfek, Hamdija Ćemalović, Vlado Slišković, Muhamed Mujić, Hasan Momić, Haldun Leo Hrvić i Slavko Hudarin.

 

Najveće uspjehe u ligi bivše zajedničke države Rođeni su otsvarivali u Kupu Jugoslavije, gdje su četiri puta igrali u finalu, sa polovičnim učinkom, dva poraza i dva trofeja.

 

Prvi trofej osvojen je 1981. godine, kada su finalu pobijedili sarajevski Željezničar sa 3:2, a u toj sjajnoj generaciji Veležovih fudbalera, između ostalih, su igrali Blaž Slišković, Enver Marić, Vahid Halilhodžić...

 

Pet godina kasnije na klupi Veleža se nalazila još jedna legenda tog kluba, Duško Bajević, koji je odveo Rođene do pobjede u finalu Kupa Jugoslavije kada su sa 3:1 bili bolji od zagrebačkog Dinama.

 

Slavni dani mostarskog kluba okončani su ratom u Bosni i Hercegovini. Nakon rata, Velež je ostao bez stadiona, kojeg su mu praktično otele komšije sa zapadne strane, Zrinjski. 

 

Nažalost po mostarski klub, vremena izlaska u evropska takmičenja i osvajanja naslova, iza su Veleža, koji dugi niz godina nije napravio značajniji rezultat.

 

Ipak, to svakako nije razlog da jedan od najslavnijih bh. klubova ne uživa u velikom jubileju, 90 godina postojanja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.