Furiozno proljeće i bosanski Mourinho

Željezničar sjajnom drugom polusezonom do naslova prvaka

Furiozno proljeće i bosanski Mourinho

Fudbaleri sarajevskog Željezničara prvaci su Bosne i Hercegovine za sezonu 2009/2010. Uspjeh, veliki uspjeh tima sa Grbavice, koji su mogli očekivati samo najveći optimisti nakon kraja prvog dijela sezone.

Sezona i nije počela najbolje za sarajevske plave. Međutim, povratkom Amara Osima na trenersku klupu Željezničara, mnogi su očekivali napredak, ali je zaista malo ko mogao predvidjeti kakvom će brzinom taj napredak i doći.

Željezničar je početkom sezone, 1. avgusta prošle godine, savladao na Bilinom polju ekipu Čelika, što je bila prva pobjeda u gostima za sarajevske plave nakon više od 800 dana!? Ipak, taj susret bio je daleko od prekretnice.

Plavi su se u prvom dijelu sezone i dalje mučili. U jednom trenutku su se nalazili tek na devetoj poziciji (10. kolo) i tada je plasman u Evropu bio daleko, a titula prvaka u domenu naučne fantastike. Međutim, nisu svi tako mislili.

Stiglo je proljeće i drugi dio sezone, a sa njim i jedan drugi, atomski Željezničar. Pod trenerskom palicom sjajnog stručnjaka Amara Osima krenula je plava lokomotiva. Željo je u proljetnom dijelu sezone odigrao 14 utakmica, pobijedio u 11, dva puta remizirao, uz samo jedan poraz! Fantastična serija donijela je Željo prvo mjesto na tabeli u 21. kolu, prvo mjesto sa kojeg više nisu silazili.

Grafički prikaz kretanja na tabeli za sve klubove Premijer lige BiH potražite OVDJEI sada, kolo prije kraja sezone, titula prvaka Bosne i Hercegovine donijeta je na Grbavicu. Želju su do naslova prvaka nosili sjajni mladi golman Ibrahim Šehić, novi član reprezentacije BiH, fantastični Samir Bekrić, pa potom iskusni Alen Mešanović i Mirsad Bešlija, Lazar Popović, nova nada bh. fudbala Edin Višća, pa Šimić, Bučan, Bogičević, Mešić, Svraka, Čulum, Čolić, Haris Bešlija, Stanić... Bilo bi nezahvalno izostaviti i jednog fudbalera novog prvaka BiH.

Ipak, nikako ne želeći umanjiti doprinos fudbalera, najveće zasluge za strelovit uspon Željezničara ka vrhu bh. fudbala svakako ide u prilog Amaru Osimu, sinu legende bh. fudbala Ivice. Povratkom na Grbavicu Osim junior vratio je fudbal i vjeru u plavo-bijeli dio Sarajeva i to u svojoj prvoj povratničkoj sezoni.

Moj komšija sa sprata ispod, inače vatreni navijač Sarajeva, nazvao je Osima interesantnim imenom: Bosanski Mourinho. S obzirom na sve okolnosti, nije daleko od istine.

Sada plavima predstoji da Bosnu i Hercegovinu dostojne predstave i u Ligi prvaka, a za nadati se da će šampionska ekipa sa Grbavice i u narednim sezonama ostati na okupu, te da ih ne zadesi sindrom "labuđeg pjeva" bh. fudbala, kada ekipa koja osvoji naslov prvaka kao po pravilu u narednim sezonama "nestane" sa fudbalske mape.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije